Zdena Kolářová: Vše pro dítě

12. červenec 2022

Každý rodič, hodný toho titulu, má v genetické výbavě přání učinit pro své děti to nejlepší, co dokáže. Často vymění svůj život za život své ratolesti, nelituje duchovních i finančních obětí, aby jeho dítě bylo šťastné.

Někdy jde až za rámec řekněme… normálních „obětí“. Moji známí si před čtyřiceti lety koupili chatu na Lipně. Celá léta ji zvelebovali, měli to tam rádi a těšili se, že se na chatičku, až budou v důchodu, odstěhují natrvalo.

Když jejich dcera dospěla, vdala se a do rodiny přišel nový člen. A začal podnikat, navzdory tomu, že mu otec jeho ženy podobné aktivity rozmlouval, neboť správně odhadl, že zeť není k ničemu.

Což se i potvrdilo. Jeho projekt zkrachoval. Mladé rodině hrozilo, že budou muset prodat byt, aby bylo na zaplacení dluhů. Jenže to rodiče nechtěli připustit. Prodali svoji milovanou chatičku a ještě si našli brigádu, aby dluhy rodiny své dcery zaplatili.

Starý pán se neudržel a řekl svému zeťovi, co si myslí o tom, že zeť nasekal dluhy a nestará se o jejich splacení. Mladý floutek se urazil, po rodinném teritoriu se prošel ve svých vysoce módních, špičatých botách a rozhodl, že děda s babičkou jsou svými názory na čestné chování pro jeho dvouletou dcerku, kterou až dosud hlídali, natolik toxičtí, že ji prostě už hlídat nemohou.

Po jeho řádění zůstali na světě dva smutní lidé, kterým se zhroutil celý svět. Ale doufám, že stále platí, že pánbůh peče oplátky. A třebas trest chodí někdy ztěžka, málokdy hříšníka nedostihne.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Není volby

    Někdy se stane, že se v životě objeví situace, na kterou nejsme připraveni, a nikdy nás nenapadlo, že ji budeme muset řešit. Pak to přijde a nedá se nikam uhnout.

  • Zdena Kolářová: Noční košile

    Mám kamarádku, která po dlouhá léta nosí svá obnošená trika coby noční košile. Ne proto, že by neměla na nové, ale chce právě ty seprané, protože ji nové, jak říká, koušou.

  • Zdena Kolářová: Hokejová fanynka

    Před pár dny skončilo mistrovství světa v hokeji. Nejsem ortodoxní fanda, ale tentokrát jsem ho sledovala. Už jsem byla otrávená z debat o ceně energie, inflaci, politice.