Zdena Kolářová: Noční košile

16. červen 2022

Mám kamarádku, která po dlouhá léta nosí svá obnošená trika coby noční košile. Ne proto, že by neměla na nové, ale chce právě ty seprané, protože ji nové, jak říká, koušou.

Když jsem ji přesvědčovala, že je přece úžasné koupit si novou věc a vypadat i v duchnách upraveně, odpověděla mi, že se nehodlá celou noc škrábat a vzhledem k tomu, že je vdova, je usilování o noční koketerii zcela zbytečné.

Dál jsem jí nosila svá dlouhá trika s obrázky dalmatinů, která bych jinak použila k mytí schodů. A pro sebe si kupovala noční košile, z nichž některé konkurovaly malým společenským šatům.

Za obdivné „ó“, které občas vydechl můj muž, jsem byla ochotná přistoupit i na jistý diskomfort. Protože je fakt, že někdy tyhle kousky prádla byly krásné, ale ne vždy příjemné.

Nočních košil jsem měla plnou poličku ve skříni. Při třídění starých věcí jsem ale zjistila, že jsou všechny tak opotřebované, že by žádná z nich patrně obdivnou jiskru v nikom nevykřesala.

Takže jsem se rozhodla, že si koupím nějaký nový kousek. Už jen kvůli moudrosti, že starý člověk má dbát o svůj zevnějšek. Dokonce i v loži. Prošla jsem několik obchodů, a všude mi nabídli košilky sice krásné, ale na má stará záda přece jen moc odhalené.

Jednu z těch střízlivých jsem si koupila a těšila se, jak se do ní večer obleču. Po zjištění, že mě krajka poměrně dost nepříjemně škrábe, jsem ale pokorně sáhla po seprané noční košili. Poslední, která mi ve skříni ještě zbyla. S potěšením jsem si vlezla pod peřinu a libovala si, jak se v ní pohodlně usíná.

Krása je krása, ale pohodlí je mnohem důležitější. Ale v čem teď budu spát, když jsem staré noční košile rozdala a vyházela… No, nějak  si poradím. Teď mě napadá… Nemáte náhodou nějakou sepranou noční košili doma? Docela by se mi hodila.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Teplomilci a zimomilci

    Jakmile vykoukne slunce, začnou milovníci veder blouznit o tom, jak je to senzační, když můžou chodit v trenýrkách a užívat si léta. Nechci prudit… ale já se léta děsím.

  • Zdena Kolářová: Hokejová fanynka

    Před pár dny skončilo mistrovství světa v hokeji. Nejsem ortodoxní fanda, ale tentokrát jsem ho sledovala. Už jsem byla otrávená z debat o ceně energie, inflaci, politice.

  • Zdena Kolářová: Volování

    Patřím ke generaci, v níž se poměrně značně „volovalo“. Kluci v naší třídě prodlužovali čas svého vyprávění dost podstatně, protože volů byly v jejich řeči celá stáda.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.