Zdena Kolářová: Není volby

19. červenec 2022

Někdy se stane, že se v životě objeví situace, na kterou nejsme připraveni, a nikdy nás nenapadlo, že ji budeme muset řešit. Pak to přijde a nedá se nikam uhnout.

Celý život bydlím v ulici, kde bývala restaurace Na Rychtě. Knajpa prvního řádu, kam se chodili opíjet a balit holky vojáci. Kolem půlnoci se potáceli ke svým útvarům a právě před naším domem bylo místo, jakýsi bermudský trojúhelník, kde se pořád někdo rval.

Zápasiště jsme občas pozorovali z okna a snažili se výhrůžnými pokřiky odvrátit rváče od jejich zběsilosti. Ten večer byl zápas zvlášť ukrutný. Jeden z rváčů měl totiž na prstech kovového boxera. Na koho sáhl, ten padl.

Výzvy mojí matky, aby toho nechali, nebyly nic platné. Když tu se náhle objevil na ulici můj táta. S kuchyňským smetákem, kterým naplocho praštil bijce do prsou. Ten padl na záda a než se vzpamatoval, vzal ho táta dřevěnou tyčkou po hlavě, až to chroustlo, protože naši léty zvetšelou tyč na smetáku zlomil.

Rváč ležel na silnici a vcelku vyjeveně zíral na hubeného postaršího chlápka, který ho uzemnil koštětem. Situace pak dostala zcela jiný spád.

Na rohu ulice bývala lékařská pohotovost, odkud přispěchal doktor, náhodný chodec přivolal policii a společně pak posbírali padlé. Moje máma jen zděšeně vznesla řečnickou otázku, jestli ten táta není blázen, když tam leze a vůbec se neumí prát.

Ten posbíral rozlámaný smeták a vrátil se do domu. Když přišel do bytu, třásly se mu ruce. „Tati, ty ses nebál?“ „Bál, ale nemohl jsem se koukat na ty surovosti. “

No jo, někdy se stane, že nás život postaví do situace, na kterou nejsme připraveni. A musíme ji vyřešit bez ohledu na vlastní pohodlí.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Noční košile

    Mám kamarádku, která po dlouhá léta nosí svá obnošená trika coby noční košile. Ne proto, že by neměla na nové, ale chce právě ty seprané, protože ji nové, jak říká, koušou.

  • Zdena Kolářová: Hokejová fanynka

    Před pár dny skončilo mistrovství světa v hokeji. Nejsem ortodoxní fanda, ale tentokrát jsem ho sledovala. Už jsem byla otrávená z debat o ceně energie, inflaci, politice.

  • Zdena Kolářová: Teplomilci a zimomilci

    Jakmile vykoukne slunce, začnou milovníci veder blouznit o tom, jak je to senzační, když můžou chodit v trenýrkách a užívat si léta. Nechci prudit… ale já se léta děsím.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.