Zdena Kolářová: Léčení na dálku

16. srpen 2022

Mám velkou úctu k doktorům. Ještě před pár lety jsem je nepotřebovala nijak zásadně. Pak se to nějak zvrtlo a musela jsem jejich pomoc vyhledávat častěji.

Nepleťte si prosím časté návštěvy s hypochondrií. Chození po doktorech mě netěší. Pokaždé žasnu, když doma studuji lékařskou zprávu, jak doktoři ve změti číslíček poznají, že pacient má ztvrdlá játra, zánět žlučníku nebo nějakou trampotu se srdcem.

Velkou oporou pro mne bylo, když jsem procházela léčbou vážného onemocnění, že jsem mohla se svým lékařem mluvit. Zeptat se, co se bude dít, a o kousek zmenšit své obavy.

Dobře to dopadne, opakovala jsem si, když se objevily noční můry. Řekl to přece doktor a ten to musí vědět. Chci tím říct, že role lékaře je v péči o pacienty nezastupitelná. Nejen proto, že jim předepíše prášky.

A teď si představte, že jsem nedávno četla inzerát, že jakási soukromá společnost nabízí 24hodinovou péči po telefonu. Prostě zavoláte, řeknete, co vás trápí a hlas na lince vám poradí, jak se máte léčit.

Řeknete třeba: „Mám na zádech pupínky a hrozně to bolí.“ Jaká asi bude odpověď? „Pane, může to být kopřivka, přílišné opalování nebo pásový opar. Vyfoťte to.“

„Jsem doma sám, na záda si nedosáhnu a nemám chytrý telefon,“ odpoví pacient. „Tak si vezměte paralen a ráno navštivte lékaře.“

Dovedu si představit, že leckde mají vysavač, který zapnou, když jdou nakupovat. Po návratu stojí chytrý pomocník ukázněně na svém místě a je hotovo. Ale doktor? Myslím, že ten, který je hoden tohoto označení, by na podobný způsob léčby nikdy nepřistoupil. Doufám, že pacienti také ne.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Vedro v noci

    To byla horká noc! Měla jsem pocit, že mám pod hlavou vyhřívací dečku a zoufale těkala po bytě. Tu jsem se šla napít, pak si dala vlažnou sprchu, což pomohlo jen na chvíli.

  • Zdena Kolářová: Kobra

    Už 25 let mám doma kobru. Pokud si myslíte, že jsem výstřední chovatelka hadů, tak vás vyvedu z omylu. Kobra je rádio s CD přehrávačem. Je to příhodný název.

  • Zdena Kolářová: Vše pro dítě

    Každý rodič, hodný toho titulu, má v genetické výbavě přání učinit pro své děti to nejlepší, co dokáže. Často vymění svůj život, nelituje duchovních i finančních obětí.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.