Zdena Kolářová: Rozhovor s bohem

4. říjen 2022

Chtěli byste někdy mluvit s bohem? A co byste mu řekli? Mě tahle zvláštní událost potkala. Vypnula jsem televizní zpravodajství, a když jsem ulehla, valily se mi hlavou všechny ty hrozné obrázky, které jsem právě viděla. „Bože, ty jsi na nás, na lidi, zapomněl.“

Ten povzdech mi jen tak projel hlavou, když se ozvalo: „Ale nezapomněl, jen nevím, kam skočit. Věčně mě někdo volá.. panebože zachraň mě, pomoz mi, udělej něco. Běhám sem tam, ale zloby a neštěstí je na světě tolik, že už to sám nezvládnu.

Bývaly doby, kdy jsem si mohl i schrupnout. Ale teď? Každou chvíli pomatenej  surovec mlátí svou ženu nebo děti, kterým musím pomoct. Jen si sednu, začne se z lesa valit kouř, protože si tam nějakej trouba musel ukojit svou sentimentální touhu zabrnkat si na kytaru u ohníčku. Jen pomůžu s hašením, začne se kouřit z lesa půl světa daleko.

Vysychají koryta řek, tak abych se zase doprošoval u svatého Petra, aby to napravil a spustil déšť. Už se to vážně nedá zvládnout. Přírodní katastrofy, no dobře. U těch být musím. Na ty třeba lidi nestačí. Ale copak nemůže ženská sama vyhnat surovce, co ji bije? Musím u toho být já?

Vydrancovali jste moře, takže lidi, co u něj žijí, nemají co jíst. Dosloužil škuner, co ty ryby lovil ve velkém? Nic těžkého, potopíme ho v moři. Nad hlavou vám lítají tuny kosmického odpadu, o který se nestaráte a už se zase hrnete na další planety, kde budete dělat zmatky.

Jste nadšením rozburácení z toho, že vám kafe v restauraci přinese robot. Já jsem radši, když mi ho přinese ČLOVĚK.“

„Bože, ty piješ kafe?“ „No, musím mezi lidi, abych věděl, co máte za lubem, ne? Říkám ti, jestli se vy, lidi, nevzpamatujete, tak vám ani pánbůh nepomůže,“ slyšela jsem v dunivém echu.

Ráno jsem dumala, zda se to opravdu stalo, nebo se mi to jen zdálo. Ale... Záleží na tom? Všechno, co jsem slyšela, je přece pravda.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Stará škola

    Moje známá ovdověla, tak se jí snížily příjmy a taky se nudila. Před rokem jsem jí potkala. To byla nadšená, že si našla práci a uklízí v jakémsi domově mládeže.

  • Zdena Kolářová: Počasí

    Možná, že jste v množství zpráv nepostřehli před pár dny jednu zdánlivě méně zajímavou. V sousedním Maďarsku odvolali vedení hydrometeorologického ústavu kvůli předpovědi.

  • Zdena Kolářová: Léčení na dálku

    Mám velkou úctu k doktorům. Ještě před pár lety jsem je nepotřebovala nijak zásadně. Pak se to nějak zvrtlo a musela jsem jejich pomoc vyhledávat častěji.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.