Zdena Kolářová: První lásky

17. duben 2023

V současné době najdeme ve všech médiích tolik rozhovorů s takzvanými celebritami, že člověk ztrácí přehled o tom, co kdo řekl.

Když dříve vyšla ve Vlastě dvojstrana rozhovoru s „Bohdalkou“, byl náklad časopisu rozebrán hned to ráno, kdy se objevil na stáncích s novinami, protože to bylo něco výjimečného.

Dneska jsou známé osoby všude. Klapou čelistmi v reklamě na zubní pastu, v kdejakém časopise, ohýbají kolena, neboť po jednom namazání zázračným krémem skáčou v sedmdesáti klidně o tyči, a krasavice, která dbá o pověst neúžasnější ženy světa, si nechá ve photoshopu vyrobit parádní celulitidu na zadnici, protože dostane honorář za propagaci prostředku proti ní.

Po rozhovorech se známými lidmi prahne každý novinář, protože chce svým posluchačům nebo čtenářům přinést něco výjimečného. Vím, co říkám, dělala jsem to jako novinářka taky.

Jen mám dojem, že se při rozhovorech se zajímavými osobnostmi se netočila řeč jen kolem pikantérií z jejich soukromí, ale došlo i na vážnější témata, která posluchače zajímají také. Vlezlé otázky se zkrátka nepokládaly. Dovedete si třeba představit, že bych se Karla Gotta zeptala, jaké nosí trenýrky?

Známý milovník žen a profesionální krasavec dostal od poměrně nešikovného moderátora pitomou otázku, na kterou stejně pitomě odpovídal. Jak taky jinak. Kdy jste se poprvé zamiloval? To mi byly asi čtyři roky, odpověděl herec a následovala pětiminutová trapná tiráda o tom, jak měla blonďatá Jaruška ve školce rýmu a on jí půjčil kapesník a pak měli rýmu oba. A tak se zamilovali.

V poslední době se stalo normou, že každý plká cokoli, co ho napadne, lidé se hodně smějí svým odpovědím a není jim divné, že se nesměje nikdo jiný. Vlastně je jim to jedno. Myslím, že přes slovní smog často neslyšíme důležité věci, které nám lidé sdělují. Je to škoda. Třeba nám zrovna chtěli říct něco pěkného a užitečného.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Judy

    Pamatujete si ještě na televizní seriál, v kterém byla hlavní postavou opice Judy? Žila sice v zajetí, ale s velkou dávkou svobody, protože patřila osvícené vědkyni.

  • Zdena Kolářová: Komunitní centra

    Česká televize nabízí ve své programové skladbě docela nenápadné pořady, které jsou moc zajímavé, ale protože jsou v nešikovném čase, moc se o nich neví.

  • Zdena Kolářová: Tamponáda

    Dlouho jsem si myslela, že tamponáda je něco jako fanfára, tedy cosi slavnostního. Časem jsem přišla na pravý význam a vyděsila se, jestli jsem slovo nepoužila nevhodně.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.