Zdena Kolářová: Klubalky

1. červen 2023

Jsem člověk praktický a spořivý. Nesnáším, když se vyhazují věci, které by mohly ještě sloužit, když se kupují všelijaká udělátka, bez kterých se v domácnosti člověk obejde.

Jenže tenhle pragmatický přístup se mi vždy nedaří splnit. Dám příklad. Bez čeho se hospodyňka neobejde, jsou například klubalky. Tenhle místní název vyvolává u neznalců úsměv a údiv, ale my, Jihočeši víme, že jde o kolíčky na prádlo.

Můj problém není v názvu, nýbrž ve formě. Potřebovala jsem totiž koupit kolíčky nové, protože ty staré, dřevěné, se rozpadly a navíc jejich čelisti zanechávaly na bílém prádle zašmudlané otisky. Zakoupila jsem tedy nové balení.

K mé smůle jsem ty staré a rozpadlé vyhodila. Ty nové, umělohmotné, mají totiž jednu vadu. Už při prvním použití se buď zlomí jedno klipsové ramínko, nebo praskne subtilní drátek, který dva díly spojuje. Pokud jste poměrně vysocí a tedy blízko prádelních šňůr, udělá vám tenhle malý šrapnel moncla na tváři.

Během měsíce se postupně rozpadlo všech šedesát klubalek. Vzhledem k tomu, že jen hlupák se nepoučí z chyb, vyhnula jsem se později v obchodě všem barevným variantám a vybrala si kolíčky dřevěné. Jsou sice subtilnější, než ty starodávné, ale džíny na šňůře unesou.

Předsevzala jsem si, že si musím při obnově některých potřebných pomůcek dávat pozor. Nepodařilo se. V kuchyňském šuplíku mám například zátky, které jsou velmi podezřelé a koupila jsem je na doporučení prodavačky, že jsou perfektní. Pokaždé, když jimi uzavřeme láhev, do pěti minut to v ledničce žbluňkne a zátka spadne.

No, měla bych ještě několik příkladů podivných pomůcek, které nejsou k ničemu. Ale tím vás nebudu unavovat. Jen vám radím – při nákupu buďte „furt ve střehu“.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: První lásky

    V současné době najdeme ve všech médiích tolik rozhovorů s takzvanými celebritami, že člověk ztrácí přehled o tom, co kdo řekl.

  • Zdena Kolářová: Judy

    Pamatujete si ještě na televizní seriál, v kterém byla hlavní postavou opice Judy? Žila sice v zajetí, ale s velkou dávkou svobody, protože patřila osvícené vědkyni.

  • Zdena Kolářová: Komunitní centra

    Česká televize nabízí ve své programové skladbě docela nenápadné pořady, které jsou moc zajímavé, ale protože jsou v nešikovném čase, moc se o nich neví.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.