Zdena Kolářová: Technický analfabet

5. srpen 2024

Nejsem technický nadšenec a kdyby záleželo na mně, svítí lidstvo ještě loučemi. Můj starý mobil přijme a odešle zprávy, ale když mi při podpisu nové smlouvy na energii řekne operátor, abych přiložila svůj telefon na QR kód, a já řeknu, že nic takového nemám, cítím údiv úředníka na dálku.

„Vy nemáte chytrý telefon?“ zní udivená otázka. „Já ho na nic nepotřebuju a pak… nemůžu přece mít telefon chytřejší, než jsem já.“ Pokouším se o vtip, který druhou stranu nerozesměje. Protože už ví, že se mnou budou potíže.

„Já vám tedy pošlu smlouvu o prodloužení dodávek energie, vy ji podepíšete a pošlete mi ji zpátky.“ „Jak ji podepíšu? Nemám elektronickou tužku.“ „Stiskněte pravé tlačítko na myši.“

Udělám, co se mi řeklo, a vyrobím podpis hodný opilého negramota. Nemůžu uvěřit, že by byl v případě potřeby právně uznatelný. „Teď mi to zase pošlete,“ praví trochu otráveněji úředník.

„Jak to mám udělat, když to nejde?“ „Vy asi máte dost zastaralou techniku, že?“ neudrží své emoce na uzdě. „To, asi ano, ale splachovací záchod máme.“ Ticho. Asi nemá smysl pro humor. 

ošlu vše zpátky, nikdo nereaguje a třetí den najdu v elektronické poště výzvu, abych podpisem dokončila smlouvu. Proč ještě jednou ten podpis? Hodinu se lopotím, jak to udělat, neboť počítač po mně chce jakýsi kód. Ale kde ho vzít a nekrást.

Nakonec jsem se dovolala ke slečně operátorce, které jsem do ochotného a milosrdného ouška přednesla své přání s tím, že když nebudu mít smlouvu a na ní číslo účtu, variabilní symbol a částku zálohy, nebudu moci zadat trvalý příkaz. Vše klaplo. Hurá… mám to za sebou, jásám pyšně, že jsem to vyřešila.

Pointě nebudete věřit, ale stalo se to. Ten den přišla bouřka. Kousek od našeho domu práskl blesk. Jeho elektrický výboj odpálil nejen naši tiskárnu, ale i internetový router na půdě. Vše mohlo začít znova.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související