Zdena Kolářová: Marbulínek

13. květen 2021

Čas od času se stane, že mi ke všem mým neduhům přibude ještě jeden. Vypozorovala jsem, že je to většinou tehdy, když udělám něco, co se neslučuje s dobrými mravy.

Utrhnu se na kamarádku, jsem nevraživá na lidi kolem sebe a tak dále. Nejsou to sice hrdelní zločiny, ale možná lidi kolem mne naštvou a zkazí jim den.

Zpravidla v tuto dobu se objeví rozčilený Marbulínek, to je takový pohádkový čertík. Zapíchne mi své vidle do zad v kříži. Špičatou čertí rekvizitou rejdí kolem dokola a přivádí mne k naprostému zoufalství, protože bolest je to k nevydržení.

V této situaci se nedá spát, a tak bolavou noc vyplňuji všelijakými myšlenkami. Až jsem došla k tomu, že to musí mít nějakou souvislost s mými náladami.

Co vyšlu, to se mi vrátí. Tahle stará pravda platí po mnoho let a nemusíte být zrovna esoterik, který v každé blbosti vidí nápadnou souvislost a výjimečný děj, abyste o tom začali přemýšlet.

Tak třeba … všimla jsem si, že když jdu něco dělat s nechutí, obvykle se mi nedaří. Žehlím s nechutí a límeček se přichytí na žehličku. Začnu mít mrzoutské způsoby a nereaguji na pokusy mého okolí zlepšit mi náladu. Odbývám mytí podlahy, už abych to měla za sebou, a pic, kopnu do kýble a půl jeho obsahu vyleju.

Když jsem jako holka chodila s nataženým nosem, říkávala mi babička: Proč kazíš den a náladu sobě i všem okolo? Pusu otevřeš na škaredé slovo jako na pěkné. A když budeš dělat všechno ráda, uvidíš, jak se ti bude dařit. No jo, babi, to se lehko řekne, ale hůř udělá, ale zkusit by se to mělo.

Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Roušky

    Stalo se to, co by nás nikdy ani nenapadlo. Usmívali jsme se nad japonským zvykem nosit roušky. Teď je nosí celý svět a jen tak se to nezmění.

  • Zdena Kolářová: Mindrák

    Máte také svůj mindrák? Tedy pocit jisté osobní nedostatečnosti? Že jste málo vysocí, nebo že jste málo chytří, zkrátka takový psychický úraz, který vás celý život štve?

  • Zdena Kolářová: Covid

    Přiznám se, že nejsem velký romantik, a když jedu krajinou, na blouznění, jak je krásně, nějak nemám čas. Ale stala se taková věc. Já i můj muž jsme onemocněli covidem.