Zdena Kolářová: Emancipační dilema

28. červen 2023

Mám takový zvyk. Jednou za čas vyndám všechny rodinné boty do předsíně, vyhodím ty obnošené, zbytek pečlivě umyju, nakrémuji prostředky všech možných odstínů a pak pečlivě nablýskám.

Baví mne dělat z unavených bot fešáky jako na vojenskou přehlídku. Jednou přišla na návštěvu moje kamarádka a málem jí vypadly oči z důlků, když viděla tu přehlídku škorní v předsíni.

Na její otázku, cože to dělám, jsem jí sdělila, že dávám do pořádku botník. „Ty čistíš boty všem? Člověče, ty jsi zralá, aby tě prodali do otroctví.“  „A proč bych je nečistila, mám čas  a chci dát botník do pořádku. Já vyčistím boty, mužský zase uklidí sklep, na který nestačím….“

Když jsem o tom pak přemýšlela, vůbec jsem nemohla pochopit to kamarádčino pohoršení. Spojovat emancipaci žen s běžnou prací v domácnosti? Není to už trochu moc? Co třeba praní prádla nebo mytí oken? Taky to ponižuje ženskou důstojnost?

Když pominu fakt, že údržba domácnosti je nutná věc, pak musím připustit, že některé hospodyňky práce na úhoru vlastní domácnosti dokonce baví a ženské upotácené náročným povoláním dokonce tvrdí, že si při údržbě domácnosti odpočinou.

A už vůbec nechápu, proč jsou domácí práce ostrakizovány, když nádobí myje myčka a lux uklidí, než se vrátíte z práce. Tak proč ta bojovnost?

Moje babička mi vždycky říkávala: „Když něco děláš, dělej to ráda. Půjde ti to líp.“ Do rozpálené žehličky a haldy košil připravených k žehlení jsem se tedy nezamilovala, ač jsem se o to poctivě snažila, ale našla jsem na to fígl. V místnosti, kde žehlím, je gramofon a halda vinylových desek z mého mládí. Když takový Bécaud zapěje … podívej, kvete růže.. roste hromádka vyžehlených košil jedna radost.

A emancipace? Moc o ní nemluvím, protože ji jednoduše celý život žiju.

autor: Zdena Kolářová | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Zdena Kolářová: Udělej to líp

    Současná doba je charakteristická zvýšeným výskytem kritiků na jeden metr čtvereční.  Znají na všechno recept. Velké možnosti mají na sociálních sítích.

  • Zdena Kolářová: Služba v obchodě

    Kdysi jsem toužila stát se prodavačkou. Nadchla mě letní brigáda v obchodě s bižuterií. Protože jsem v minulém životě byla patrně straka, moc se mi prodej cingrlátek líbil.

  • Zdena Kolářová: Klubalky

    Jsem člověk praktický a spořivý. Nesnáším, když se vyhazují věci, které by mohly ještě sloužit, když se kupují všelijaká udělátka, bez nichž se v domácnosti člověk obejde.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.