Zažili jsme nejteplejší únor. Navíc máme za sebou už šest suchých let, což je velmi neobvyklé

11. březen 2020

Letošní zima byla teplejší a s malou sněhovou nadílkou. Projevilo se to i na chování ptáků. „Sledovali jsme nižší frekvenci příletů na krmítka, potravy byl totiž v přírodě dostatek. Teplota řídí chování ptáků,“ říká ornitolog Jan Riegert.

Nadprůměrné hodnoty potvrzuje i klimatoložka Eva Kalná. „Když se podíváme třeba na měření v Českých Budějovicích, tak letošní únor je nejteplejším únorem za dobu měření. Zima byla jiná než předchozí, loni jsme měli více sněhu a zásoby vody ve sněhu, kdežto letos jsou zimní měsíce teplotně nad normálem,“ popisuje.

O roku 2000 podle ní nabývá počasí na extremitě. „To znamená, že nám přináší víc výkyvů a rozdílů, nejenom v létě, kdy mohou být silné bouřky, ale i v zimě. Podobně teplé zimy jako letos byly na přelomu let 2013 a 2014 a 2006 a 2007,“ uvádí.

Čtěte také

Pro doplnění vody v půdě je přitom důležitá dostatečná zásoba vody ve sněhu, především v nadmořských výškách od 500 do 800 metrů nad mořem. Během letošní zimy se v těchto polohách sníh téměř nevyskytoval.

Klimatoložka Eva Kalná připomíná, že už od zimy na přelomu let 2013 a 2014 zažíváme suché roky. „Máme tedy za sebou už šest suchých let, to je možné označit za nějaký trend. Byla bych ráda, kdyby nás tento rok překvapil, nebylo takové sucho a doplnily se zásoby vody, nicméně to nelze předvídat,“ dodává.

V historických zápisech meteorologů se skutečně objevilo už několik různých suchých období, ovšem podle Evy Kalné zpravidla trvala maximálně tři roky. Šest let už je skutečně výjimkou. Utěšit nás v tuto chvíli mohou snad jiné zápisy, třeba biblický Starý zákon, který sice zmiňuje sedm let hubených, ale poté sedm let tučných.

Spustit audio

Související