Teplou zimu silničáři využívají k údržbě příkopů, opravám značek i prořezávání stromů

4. březen 2020 17:15

Letošní zima je pro jihočeské silničáře zatím podprůměrná. Zatímco loni za odklízení sněhu a posyp cest zaplatili 305 milionů korun, letos tato částka necelý měsíc před koncem zimního období nedosáhla ani poloviny.

Správci silnic se o to víc věnují údržbě kolem cest. „Musíme vyčistit propustky od naplavenin po zimě, posypu, aby se neucpávaly,“ popisuje Miroslav Semotán, který s kolegou čistí propustek na silnici z Horního Pole do Světlé na Jindřichohradecku.

„Stav propustků kontrolujeme, ještě potom jede po nás vedoucí a podívá se, jestli není vydrbaná spára nebo něco jiného, popřípadě se to potom v létě opraví,“ dodává.

Právě čistění propustků nebo příkopů se díky teplé zimě můžou silničáři věnovat mnohem intenzivněji než v předchozích letech. „Cestáři nesedí a nečekají, až začne sněžit, ale dělají náhradní práce,“ vysvětluje ředitel Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Štícha.

Čtěte také

To potvrzuje i Pavel Vomáčka, který se svými kolegy kácí stromy v okolí Plavské ulice v Českých Budějovicích. „Předtím jsme likvidovali polomy a teď kácíme stromy u silnice, kde se bude opravovat vozovka a stavět cyklostezka,“ uvádí.

„Ty činnosti by se dělaly tak jako tak, ale dělaly by se pravděpodobně v menší míře, podle toho, jak by na ně vycházel čas a především finanční prostředky. Tím, že se to udělá v zimě, je potom možnost na jaře se víc věnovat vlastním opravám komunikací, opravám lokálních výtluků nebo souvislým opravám silnic,“ doplňuje Jan Štícha.

Na letošní rok už mají silničáři naplánované opravy na devatenácti úsecích jihočeských silnic za 220 milionů korun. Teď čekají, jestli jejich žádosti o dotace budou úspěšné.

Spustit audio

Související