Jihočeští silničáři mají nové sypače za více než 40 milionů. Budou jezdit po celém kraji

29. leden 2019 07:11

Silničáři snížili průměrné stáří aut ve svém vozovém parku. Mají totiž deset nových sypačů, se kterými budou ošetřovat silnice v celém Jihočeském kraji.

„Přináší nám to výrazně vyšší spolehlivost, protože naše nejstarší vozidla mají věk i čtyřicet let, a určitě snížení nákladů na údržbu těch starých vozidel,“ komentuje ředitel Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Štícha.

Tři vozidla jsou podle něj určená pro chemickou údržbu komunikací, tedy posyp solí, tři vozidla pro posyp inertním materiálem a čtyři jsou univerzální.

Sypače se dostanou do celého kraje. „Dvě vozidla půjdou na závod v Jindřichově Hradci, dvě do Prachatic a dvě zůstanou v Budějovicích. Budějovice a Jindřichův Hradec jsou dva největší závody, které ve svém obvodu spravují nejvíce kilometrů vozovek, a v Prachaticích jsou náročné podmínky. Na zbývající závody v každém okrese půjde po jednom vozidle,“ říká Jan Štícha.

Stáří vozového parku Správy a údržby silnic by se letos mělo ještě snížit. „Plánujeme dotaci ve výši skoro 200 milionů korun, měli bychom získat nějakých dalších 17 nákladních vozidel na údržbu silnic v Jihočeském kraji,“ upřesňuje jihočeský radní pro dopravu Jiří Švec. Tato auta dostanou jihočeští silničáři na konci letošního roku.

Spustit audio

Související