Nejvíc výmolů se na silnicích objevuje na začátku roku, potkáte tu proto teď cestáře

6. únor 2019 10:32

Stav vozovek kontrolují silničáři i v zimě při takzvaných inspekčních jízdách. Na silnice nižších tříd vyjíždějí jednou nebo dvakrát měsíčně, silnice prvních tříd kontrolují dvakrát týdně.

V úterý se věnovali úseku mezi Jindřichovým Hradcem a Třeboní. Auto inspekční jízdy poznají řidiči okamžitě – podle nápisu, oranžového blikajícího majáku a také podle toho, že jede maximálně šedesátikilometrovou rychlostí, aby cestáři stačili sledovat všechny závady na silnici.

Nejvíc výmolů se objevuje na začátku roku. „Do narušeného asfaltového krytu vniká voda, ta kvůli změnám počasí tuhne a zase taje. Tím pádem se asfalt stále namáhá a postupně se jednotlivá zrna uvolňují a vzniká výtluk,“ vysvětluje vedoucí cestmistr Jan Brožko.

Předtím, než začnou silničáři výtluk opravovat, zadají ho do systému. Pak je třeba asfalt vyřezat motorovou pilou. Během třiceti minut mizí ze silnice dva výtluky, další na opravu čekají.

Od začátku letošního roku už na silnicích prvních tříd na Jindřichohradecku opravili přes 140 výtluků a spotřebovali přes šest tun studené obalové směsi.

Spustit audio

Související