Nejhorší silniční výmol v jižních Čechách je podle webu na budějovické křižovatce

18. listopad 2018 15:10

Server vymoly.cz vydal zprávu o silničních výtlucích Jihočeského kraje. Podle ní je nejhorší situace v krajském městě. Zaznělo to při vyhlášení výsledků už osmého ročníku ankety Nejhorší díra republiky.

Jihočeská Správa a údržba silnic ale upozorňuje, že informace na webu mohou být zastaralé a v současné době neodpovídají skutečnosti.

Nejhorším výtlukem má být podle ankety odbočovací pruh v křižovatce ulic Strakonická a Plzeňská v Českých Budějovicích. Tam se byl osobně podívat reportér Českého rozhlasu Martin Pokorný. „Skutečně je tam velká záplata, navíc s dírou, plná nerovností a člověka to donutí zpomalit,“ popsal.

Na druhém místě je silnice před restaurací v obci Munice u Hluboké nad Vltavou a na třetím místě město Zliv.

Ředitel jihočeské Správy a údržby silnic Jan Štícha hodnotí informace v anketě jako zastaralé. Výtluk v Municích už je podle jeho slov opravený, navíc není na krajské silnici, ale na místní komunikaci. Majitele vyzve Správa k lepší opravě.

Nejnebezpečnější silnice v Jihočeském kraji je u Třeboně

Dopravní nehoda (ilustrační foto)

Nejnebezpečnější úsek pro řidiče na jihu Čech je u Třeboně, na pozoru by se ale měli mít i v Jarošově nad Nežárkou nebo v Protivíně. Vyplynulo to z analýzy dat Policie České republiky, kterou provedla pojišťovna Allianz.

Jak uvedl Petr Čaník ze serveru vymoly.cz opravený je už také výtluk ve Zlivi. Informace na serveru včetně fotografií byly naposledy aktualizovány na jaře. Petr Čaník upřesnil, že cílem projektu je efektivní spolupráce mezi řidiči a silničáři.

Správa a údržba silnic Jihočeského kraje si dělá podle ředitele Jana Štíchy vždy po zimě vlastní monitoring a podle toho stanoví postup oprav.

Informace ze serveru vymoly.cz je navíc potřeba upřesňovat. Pokud se výmol nachází na krajské silnici, řeší ho Správa, pokud se nachází na silnici první třídy nebo na dálnici, řeší ho Ředitelství silnic a dálnic.

Většina závad na silnicích se ale podle Jana Štíchy objevuje na místních, obecních nebo městských, komunikacích. To pak musí řešit jednotlivé radnice. Správa a údržba silnici ale využívá informace, které zadávají někteří řidiči do mobilní aplikace Dej tip. U obou aplikací je potřeba dané místo vyfotit, stručně popsat a odeslat i souřadnice.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související