Na silnicích se po zimě objevily desítky výmolů, opravují se zatím provizorně

7. březen 2017

Se změnou počasí se na jihočeských silnicích objevily desítky výmolů. Střídání teplot, velké mrazy a obleva dávají pro jejich vznik ideální podmínky. Silničáři průběžně opravují silnice provizorní technologií, trvalé opravy začnou v dubnu a květnu.

Narušené místo se vymete, uvolněné částice se odstraní, nahřeje se podklad, rozprostře se studená obalovaná směs a uhutní se deskou,“ popisuje ředitel českobudějovického závodu Správy a údržby silnic Petr Brom, který přijel se svým týmem opravit řadu šesti výmolů na silnici 147 z Týna nad Vltavou do Veselí nad Lužnicí.

Na výmol u Týna nad Vltavou upozornil silničáře Český rozhlas. Pod rozbitým asfaltem tu bylo dokonce vidět i bahno. „To jsou ty narušené konstrukční vrstvy, kdy už pláň vzlíná těmi konstrukčními vrstvami až nahoru,“ vysvětluje Petr Brom.

Jak dlouho oprava jednoho výmolu trvá, záleží na okolnostech. „Když je mokrý, trvá to déle, musíme ho vysušit. Záleží také, jak je výmol velký. My musíme dodržovat určitý postup, aby se hmota nespálila, vyčistit výmol a pak už je jen otázka přírodních vlivů, co to s tím udělá,“ popisuje svou práci silničář Zdeněk Žák.

Jihočeští silničáři monitorují nové výmoly sami, ale mají i svou vlastní aplikaci DejTip.

autor: pfr
Spustit audio