Lidé v Bednárečku bojují proti kácení javorů a dubů u silnice

25. říjen 2018 14:05

Na přibližně třiceti stromech, které rostou kolem silnice druhé třídy z Jarošova nad Nežárkou do Bednárečku na Jindřichohradecku, se letos na jaře objevila čísla.

Potom přišel na obecní úřady dopis od dopravního inspektorátu v Jindřichově Hradci, že jsou stromy nebezpečné a obec by je měly nechat pokácet. V polovině října dorazily i oficiální žádosti od Správy a údržby silnic na povolení kácení.

Místní lidé se ale stromořadí, které se na podzim mění na pestrobarevnou alej, vzdát nechtějí.

„Protože jsem si myslela, že člověk nic moc nezmůže, tak jsem vzala barvu a napsala alespoň to NE, abych vyjádřila to, co jsem potřebovala,“ říká Libuše Němcová z Bednárečku, jedna z těch, kteří se nechtějí stromořadí vzdát.

Javor na začátku obce nejen ona označuje za symbol Bednárečku. „Popud na kácení téhle aleje začal na základě nepovolení kácení javoru, který je na začátku vsi, je vlastně dominantou naší obce, máme ho na úvodní fotografii webových stránek, na veškeré dokumentaci,“ potvrzuje starosta Jindřich Hembera.

Dopravní policie ale postupně mapuje všechny úseky silnic a hledá ty nebezpečné. „Ty stromy jsou moc blízko u silnice, nadzvedávají silniční těleso, a tím pádem vlastně ohrožují řidiče. Když nepřizpůsobí rychlost, změní mu směr a styl jízdy a může narazit do stromu,“ upozorňuje vedoucí dopravní policie v Jindřichově Hradci Karel Kotil.

V posledních pěti letech se v úseku staly tři dopravní nehody, při nichž řidiči narazili do stromu. Tři lidé se při nehodách lehce zranili.

„Když jedete, tak samozřejmě víte, že tam jsou stromy a zatáčky, tak tam nemůžete jet rychle. Kdo tak jede, tak opravdu riskuje, ale na svůj náklad,“ myslí si řidička Ivana Kubů.

Lidé v Jindřichově Hradci dál bojují za záchranu stromů v Husových sadech

V centru Jindřichova Hradce jde k zemi devatenáct stromů. Začala dlouho plánovaná revitalizace Husových sadů

Od roku 2011 má Jindřichův Hradec schválený projekt na revitalizaci Husových sadů v centru města. Chce vykácet většinu stromů a nahradit je novými. Zatím obnovou prošla třetina parku. Řada lidí se snaží radnici zabránit v pokračování prací.

Do sporu se vložila i Česká inspekce životního prostředí. Stromy nechala posoudit dendrologem. „Označil některé stromy, které jsou špatné a které by asi bylo možno pokácet, a dál je to už potom na jednotlivých starostech obcí,“ popisuje ředitel českobudějovické pobočky Vladimír Jiráček.

Z posudku dendrologa budou starostové při povolování kácení vycházet. „Na katastru Bednárce jsou asi čtyři a ty jim povolíme pokácet, jiné ne,“ říká starosta Bednárce Martin Závodský.

Stejně to vidí i Jindřich Hembera z Bednárečku. „Z druhé strany to působí na i řidiče i jako takový retardér. Při příjezdu do obce, asi pět metrů za cedulí, vidí hrb, strom, tak okamžitě uberou plyn a sníží se průjezd obcí,“ dodává.

Libuše Němcová je smířená s tím, že nemocné stromy půjdou k zemi. Aby alej javorů, která těší hlavně na podzim svými barvami, uchránila i pro další generace, sbírá jejich semena a na zahradě potom pěstuje mladé stromky.

Spustit audio

Související