Teplé zimy nebudou podle klimatologů výjimkou. Hrozí konec lyžování v Česku?

17. únor 2020 16:30

Opravdové zimní počasí si letos dávalo se svým příchodem na čas. Přírodní sníh leží jen v nejvyšších horských polohách a skiareály jsou odkázané hlavně na technický sníh. Klimatologové předpovídají, že situace se v příštích sto letech nezlepší. Spíše naopak.

„No, letošní zima je bohužel taková, že zatím nejezdím. Část trati je pouze zasněžovaná a na zbytku je tráva, přírodní sníh odchází,“ popisuje lyžař Roman Kohout.

Podobně jako on se letos na běžky nedostala ani řada dalších příznivců bílé stopy. Trasy jsou upravené jen v některých oblastech, jako je okolí Kvildy nebo Modravy. Jinde, například na Železnorudsku, zatím rolby na běžkařské trasy vyjet nemohou.

„Zima je hodně nestandardní, počasí nám zatím úplně nepřeje. Na svazích máme pouze technický sníh, přírodní sníh v naší nadmořské výšce úplně chybí. Je to horší, protože nejezdí klienti, kteří chodí na běžky i sjezdovky zároveň. Na běžky je to zatím špatné konstatuje,“ ředitel skiareálu Zadov Luděk Sáska, který je původní profesí meteorolog.

V pesimistických předpovědích klimatologové upozorňují, že v příštích desetiletích se mohou s bílými zimami rozloučit i obyvatelé níže položených jižních, západních i severozápadních Čech.

Čtěte také

„Na nás je, abychom byli připraveni na nejhorší. Dá se reagovat jedině tak, že vymyslíme systém, který nám dovolí zasněžit areál v co nejkratší době. Budeme muset být připraveni třeba na situaci jako letos, kdy nejdelší mráz trval 24 hodin, takže musíme areál co nejvíc vybavit zasněžovacím zařízením,“ dodává Luděk Sáska.

Další možností je návštěvníkům horských středisek nabídnout i alternativní formy trávení volného času. Už dnes je stále větší zájem třeba o wellness centra. „Řekl bych, že čím dál tím větší zájem je i v jarních a podzimních měsících, kdy není hlavní sezóna. Samozřejmě v zimě je wellness hodně žádané,“ potvrzuje provozovatel penzionu Radim Šebánek.

Lidé ale na hory v zimní sezóně míří hlavně kvůli lyžování. Skiareál Zadov proto chystá další investice do zasněžovacích systémů, včetně vodní nádrže s kapacitou 25 tisíc metrů krychlových vody, což stačí na zasněžení areálu na celou sezónu. Podmínkou je ale, že bude mrznout.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související