Skiareál Monínec začal zasněžovat sjezdovky. Sníh tu umí vyrobit i při teplotách nad nulou

22. říjen 2019 08:07

Skiareál Monínec zahájil jako první v zemi zasněžování sjezdovek. Umožňují to speciální sněhová děla, která umí vyrábět sníh i v teplém počasí. Zimní středisko chce zahájit sezónu v polovině listopadu.

Přestože technologie Snow Factory umí sníh vyrábět i při teplotách, které se pohybují hodně nad nulou, současné velmi teplé počasí správce moc netěší. „Dvacet a víc nad nulou, to už je problém. Uděláme to, ale je to složitější. Ideální teplota je kolem patnácti stupňů a níže,“ říká ředitel skiareálu Monínec Jaroslav Krejčí.

Speciální sněhové dělo přirovnává k velké ledničce. „Není tam žádná chemická přísada, je to normální rybniční voda, kterou pustíme zase zpátky do rybníka. Není to klasický sníh, ale takové ledové krystalky,“ popisuje.

Čtěte také

Vlhkost této pokrývky je extrémně nízká. „To se líbí lyžařům, které tu máme na soustředění. Místo do Alp jezdí k nám, za což jsme rádi. Chválí si tu kvalitu, ono je to hutné, a když potom naprší, tak se nedělají plotny, drží to,“ dodává Jaroslav Krejčí.

Lidé z Monínce jsou už na sníh v říjnu zvyklí. Hodně překvapení ale bývají turisté, kteří se ještě s novu technologií výroby sněhu nesetkali. „Je to samozřejmě unikátní. Většinou když přijdou, tak mají vyvalená kukadla. Vesměs ty reakce jsou pozitivní, děti tam hned běží a hrají si,“ popisuje obyvatel Jaroslav Kubišta.

První lyžaři se na svahu objeví v sobotu 16. listopadu, kdy skiareál zahájí sezónu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související