O měsíc dřív se ze svých zimovišť na jih Čech vrátily husy divoké. Ochlazení jim nevadí

8. únor 2020 08:15

U Českých Budějovic jsou tisícihlavá hejna divokých husí. Díky teplejší zimě vrátily téměř o měsíc dřív. V okolí jihočeských rybníků zůstaly i přesto, že tento týden klesly teploty pod bod mrazu, foukal silný vítr a padal sníh.

„Tady hned u silnice máme téměř dvoutisícové hejno hus a jsou tady i další rozptýlené na louce. Najde se tu opravdu skoro pět tisíc hus,“ ukazuje českobudějovický ornitolog Jiří Šebestian nedaleko hlavního tahu z Českých Budějovic na Plzeň na takzvané Dasenské louce.

„Tohle je hlavní pastviště husí z celých Vrbenských rybníků. Bývá to největší shromaždiště, pasou se tady potom mláďata a je to nejdůležitější louka pro husy v okolí,“ dodává.

Taková podívaná je v tomhle čase trochu neobvyklá. „Většinou to bývá až ke konci února. Část hus tady zůstala celou zimu a většina už se vrátila ze zimovišť, která jsou různě po Evropě, v Německu, na jihu Evropy, na mořských pobřežích,“ vysvětluje Jiří Šebestian.

Divokým husám nepříznivé počasí vůbec nevadí. I když padal sníh a bylo větrno, ze svých stanovišť se nehnuly. „U nich je nejdůležitější začít co nejdřív, takže každý rok se dá vidět hejno husí, které jsou otočeny zobákem proti větru a jsou zachumlané a nechávají se zasněžit,“ vypráví ornitolog.

Čtěte také

„Pokud jsou na místech, která dobře znají, starší husy dobře vědí, kde se dá hledat potrava, a dokáží si ji tím pádem vyhrabat i ze sněhu. Když mají ty znalosti, bez problému tu přežijí do příznivých podmínek,“ doplňuje.

Podle údajů České ornitologické společnosti nepřiletěly dřív jenom husy divoké. „Objevili se i skřivani a čejky, což jsou ti první spolu s husami, prostě všichni ti ptáci, kteří zimují v Evropě,“ potvrzuje Jiří Šebestian.

První ptáci, kteří se už vrátili z teplých krajin, se tady potkávají naopak s ptáky, kteří se budou vracet na sever Evropy, patří mezi ně například dřemlíci, jikavci a brkoslavi.

Spustit audio

Související