Více než 90 stánků obsadilo českobudějovické náměstí. Otevírá se adventní městečko

18. listopad 2022 14:39

Po dvou covidových letech si lidé v historickém jádru Českých Budějovic můžou opět naplno užívat vánoční atmosféru. Na náměstí Přemysla Otakara II. se v pátek dopoledne otevřelo adventní městečko s více než devadesáti stánky a několika dalšími atrakcemi. Letošní adventní trhy nabídnou tradiční prvky i několik novinek.

„Teď se nacházíme ve zvoničce, což je dřevěný stylový altán mezi kluzištěm a pódiem, kde probíhá program. Vlastně je to už takové tradiční místo, kde se nám setkávají bruslaři a nebruslaři,“ popisuje jedno z míst Lenka Střítecká, jednatelkou společnosti Art4promotion, která pořádá adventní trhy v Českých Budějovicích.

Živý kulturní program na pódiu začne v pátek 25. listopadu a bude trvat do 23. prosince. Stánky se otevírají už v pátek 18. listopadu.

Na náměstí opět vyrostla i vyhlídková věž. „Návštěvníci si dole můžou dát nějaké dobré občerstvení a nahoře se rozhlédnout a sledovat život na kluzišti, protože odsud je nejkrásnější pohled na kluziště. Máme už připravené i vyhlídkové kolo, které tu loni bylopoprvé,“ dodává Lenka Střítecká.

Čtěte také

Novinkou v adventním městečku je vánoční fotokoutek. „Lidé si tu mohou pořídit fotografii s pozadím, které je jedinečné. Je to pohled shora od Černé věže, tím pádem budou mít za sebou to, co si uvnitř adventního městečka nikdy nepořídí,“ upřesňuje Lenka Střítecká.

Na náměstí Přemysla Otakara II. už také stojí vánoční strom. Letos je to zhruba čtyřicetiletá a přibližně čtrnáctimetrová rovná košatá jedle z Jílovic na Českobudějovicku. Rozhodl se jí věnovat majitel, kterému rostla na rodinné zahradě.

Dárce měl navíc ke stromu speciální vztah. „Když mu bylo zhruba patnáct let, v lese z bažiny vytáhl živořící jedličku. Tu si zasadili doma na zahradě a vyrostla do krásy,“ vypráví vedoucí lesní výroby společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice Ladislav Laluch.

Nejpozději 25. listopadu bude v provozu kluziště kolem Samsonovy kašny. Adventní trhy na českobudějovickém náměstí můžou lidé navštívit do 31. prosince.

Spustit audio

Související