Vánoční beránek dá pod stromeček dárky dětem, jejichž rodiče je koupit nemůžou

3. listopad 2022 11:08

Vánoční přání se snaží svým dětem splnit snad všichni rodiče. Pro samoživitele nebo rodiny, které se ocitly ve špatné životní situaci, je to ale často nemožné. Na pomoc jim stejně jako loni přispěchal Vánoční beránek. Charitativní projekt nadace Gratia usiluje o to, aby děti našly pod stromečkem třeba vytouženou panenku nebo závodní auto.

„Mého syna a mamku srazilo auto, bylo to hodně vyčerpávající období. Do toho jsem odcházela od otce dětí a měnila práci, navíc jsem se starala ještě o babičku. Finance opravdu nebyly,“ vzpomíná Lucie Havránková, jejíž dva syny loni obdaroval Vánoční beránek.

Letos je do projektu přihlásila znovu. „Pro staršího syna mám už dárek připravený doma, i s přáním od sponzora. Vždycky, když si uvědomím, že to vyšlo, že kluci najdou dárek, který já prostě nemůžu pořídit, mě to dojme a rozbrečí. Je neuvěřitelné, že pořád jsou lidé, kterým to není lhostejné, kteří jsou ochotní dát něco ze své kapsy,“ říká.

Čtěte také

Vánoční beránek pomáhá dětem, jejichž rodiče si nemůžou dovolit splnit jim přání. „Je to pro děti do šestnácti let, podmínkou je akorát to, že rodič musí dodat vyjádření o schválení přídavku na dítě, případně jiný dokument, který potvrzuje situaci finanční tísně,“ vysvětluje mluvčí projektu Aneta Pípalová.

Aktuálně už je registrováno přes 400 dětí. „Dárci si vyberou konkrétní dítě s jejich přáním, my se postaráme o všechno ostatní. Dárek objednáme, doručíme rodičům, aby měli čas ho připravit pod stromeček. Pokud si dárci nevyberou konkrétní dítě, je i možnost přispět libovolnou částkou, kterou rozdělíme dětem, na které se nedostalo,“ popisuje Aneta Pípalová.

Loni Vánoční beránek obdaroval 582 dětí, jednotlivci a firmy věnovali celkem 500 tisíc korun. Letos je možné registrovat děti do 17. listopadu. Dárci pak mohou přispívat až do 16. prosince.

Spustit audio

Související