Lidé zabrejlili z Černé věže a přispěli tak na pomůcky dětem se závažnými poruchami zraku

19. září 2022 08:23

Zabrejlit z Černé věže mohli lidé v Českých Budějovicích. A to doslova. Pokud vystoupali po 225 schodech až na ochoz, mohli si nasadit speciální brýle, které simulují různé oční vady. Výstupem podpořili Společnost pro ranou péči, která se stará o děti s těžkým zrakovým i fyzickým postižením.

„Máme tady rodinnou hru Hledej očko a nahoře se ještě můžete projít kolem ochozů, vzít si naše simulační brýle a podívat se do krajiny tak, jak ji vidí někteří naši klienti,“ popisovala Zdeňka Kohoutová ze Společnosti pro ranou péči.

Akce Zabrejli s námi z Černé věže přilákala stovky lidí. „Věděli jsme o ní předem a chtěli jsme si právě vyzkoušet ty brýle,“ řekla jedna z návštěvnic.

Čtěte také

Peníze ze vstupného využije Společnost pro ranou péči na nákup speciálních pomůcek pro děti se závažnými poruchami zraku. „Pomáháme rodinám, kterým se narodí děťátko s nějakým zrakovým problémem, pomáháme také nastartovat miminka, která se rozhodnou přijít se na svět předčasně,“ připomněla ředitelka společnosti Jana Tušlová.

Na Černé věži si návštěvníci mohli nasadit třeba brýle, které simulují tunelové vidění. „To znamená, že člověk vidí pouze středem. Lidé s touto diagnózou potřebují k pohybu bílou hůl, ale částečně vidí. Mohu třeba číst noviny,“ vysvětlila Jana Tušlová.

„My se zabýváme stimulací zraku, který zůstal u dítěte zachován, to znamená, že pořád rozvíjíme ten malinký zbyteček, zároveň také rozvíjíme u dítěte schopnost orientovat se v prostoru. Zaměřujeme se na jeho sebeobsluhu, aby mohlo být i s tou těžkou zrakovou vadou v budoucnu samostatné,“ dodala.

Spustit audio

Související