Charitativní otužilecká výzva vynesla táborskému hospici 40 tisíc korun

3. červen 2021 12:09

40 tisíc korun vynesla dobročinná otužilecká benefice, kterou pro domácí hospic Jordán v Táboře uspořádali učitelé a studenti Gymnázia Pierra de Coubertina. Ti využili toho, že se ponory do studené vody staly v období koronavirových restrikcí celonárodním hitem.

Princip akce Do Jordána pro Jordán byl přitom jednoduchý: Najdi někoho, kdo přijme tvou výzvu vykoupat se ve studené vodě, a nabídni mu za její splnění peníze, které pak doputují na účet hospice.

Do údolní nádrže Jordán se ponořila i Jitka Pazderová, která na gymnáziu Pierra de Coubertina učí francouzštinu a matematiku. „Paráda, je to pohodička. Skvělý nápad. Já jsem ráda, že pracuji s takovými kolegy, kteří mají takové nápady,“ komentovala.

Během posledního dne otužilecké benefice se vykoupal také jeden z iniciátorů dobročinné akce, učitel Miroslav Velík. „Ten pocit je skvělý, protože se nám podařilo vybrat větší částku, než jsme původně mysleli. Na začátku to bylo úplně jiné, to byla taková frustrace z toho, že člověk toho moc nemůže. Na konci je spokojenost, protože jsme ukázali, že přece jen něco můžeme. Přesvědčili jsme dost lidí na to, aby vybrané peníze hospici pomohly,“ řekl.

Čtěte také

Finále akce sledovala hlavní lékařka Domácího hospice Jordán Helena Staňková. „Dneska je krásný den, navíc vyšperkovaný takovou událostí. Nejde jen o ty finance, ale je to potvrzení, že člověk žije a pracuje ve městě, které je nejlepší. Jsou tu lidi, kterým záleží na tom, jaká je tady kvalita života, byť hospic je o smrti a umírání, a není jim jedno, jak se potýkáme se získáváním financí,“ připomněla.

Symbolický šek na 40 tisíc korun přebrala přímo na břehu ředitelka Domácího hospice Jordán Marie Sovadinová. „Čtyřicet tisíc je vlastně téměř jedno období péče o jednoho pacienta. My máme pacienty průměrně v péči třicet dnů. Je to přesně to, co nám chybí do toho jednoho nákladového měsíce, když odečteme to, co nám platí zdravotní pojišťovna,“ uvedla.

I benefice Do Jordána pro Jordán tak přispěla k tomu, že domácí hospic může pečovat o pacienty, kteří si přejí zůstat až do poslední chvíle ve svých domovech.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související