Na divokou vodu se pustily žluté gumové kachničky. Dobročinná akce vynesla desítky tisíc korun

11. červenec 2022 10:36

Na vodní kanál v Českém Vrbném u Českých Budějovic se po dvouleté pauze vrátila dobročinná akce Pusť kačku. Organizátoři do divoké vody poslali stovky žlutých gumových kachniček. Za charitativní příspěvek si je předem, nebo přímo na místě mohli zakoupit lidé, kteří pak sledovali, kdy jejich závodník dorazí do cíle.

Čtvrtou nejrychlejší kachničku si koupil Jaroslav Podráský. „Já jsem na ni zrovna nekoukal, já jsem byl na pivu,“ smál se. „Na dobrou věc přispěji rád. Já sem jezdím každou sobotu, když je hezky, a o akci jsem se dozvěděl na Facebooku,“ dodal.

Podle jednoho z organizátorů Pavla Růžičky lidé koupili přes 300 kachniček za desítky tisíc korun. „Smyslem je podpořit ranou péči, respektive organizace, které se starají o děti s handicapem. Máme pocit, že se na ně teď trochu pod vlivem jiných krizí zapomíná. Peníze za každou kačku, která vyplula na vodu, jdou na podporu rané péče,“ vysvětlil.

Organizátoři navázali na tradici devíti předchozích ročníků, kterou před dvěma lety přerušil koronavirus. Dobročinnou akci spojili s vodáckým festivalem S Chaloupkou na vodě. Jak už název napovídá, jeho ambasadorem je loňský mistr světa ve vodním slalomu Václav Chaloupka.

Ten v areálu Lídy Polesné osobně rozdával rady všem zájemcům. „Chceme naučit amatérské vodáky, jak se trochu lépe chovat na vodě, je to i pro jejich bezpečnost, abychom pak neposlouchali nějaké tragické zprávy. A pokud sem přijde dítě, které nikdy na vodě nebylo a díky této akci ho to chytne a bude třeba úspěšným slalomářem, bude to také super,“ komentoval.

Festival S Chaloupkou na vodě s akcí Pusť kačku zamíří ještě 6. srpna do Brandýsa nad Labem a také 10. září do Hynkova u Olomouce. Už teď můžou lidé na webových stránkách festivalu kupovat gumové kachničky pro oba závody.

Spustit audio

Související