Věra Hlaváčková: Nevděk

29. září 2021

Vím bezpečně, čím bych nechtěla být. Nechtěla bych být počasím. Počasí se nikdy nikomu nezavděčí. Ráno vstáváte, vykouknete z okna a už máte špatnou náladu.

„Sakra, zase prší…..to snad nééé, další tropickej den nepřežiju…..to sucho nás jednou zabije…..já se z té zimy zblázním.“ Počasí okamžitě rozdá karty.

Ted když máme ve svých chytrých telefonech aplikace předpovídající počasí po hodinách, je to ještě horší. Díváme se do mobilů a nadáváme – jak to, že prší, už dávno mělo přestat. Dnes mělo být slunečno, 30 stupňů a zase nám lžou. Frustrující.

Já jsem šťastná, že žiju v pásmu, kde se střídají roční období. Miluju jaro, kdy se všechno zazelená, podzim s jeho barvami, těším se na letní dny a zima do Nového roku se dá taky přežít, pak se trochu vleče, ale je zase na co se těšit.

Představa, že bude celý rok léto, horko, slunce. Nebo osm měsíců sníh a mráz, je pro mě nepředstavitelná. Rozhodně nepatřím k lidem, kteří si na počasí stále stěžují a nechají si tím pokazit náladu.

 I když letos jsem si mnohokrát vzpomněla na úžasného pana Kemra a jeho slavnou větu z filmu Na samotě u lesa. „Chčije a chčije a chčije“

Ale loni bylo zase sucho, pomyslí si počasí, takže letos jsme to dohnali. Vy nevíte, co je to vděk.

Co mají říkat chudáci Angličané, tam prší téměř každý den a lidé se s tím naučili žít. A co teprve výš na sever. Tam mají jedno velice moudré přísloví. „Neexistuje špatné počasí, jste jenom špatně oblečeni.“

autor: Věra Hlaváčková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Věra Hlaváčková: Identita

    Vstávat brzy a jít k zubaři, mi připadá jako jeden z nejhorších scénářů začátku dne. Jedete trolejbusem a každou zastávku se přemlouváte, abyste zůstali a nevystoupili.

  • Jiří Březina starší: Den bez aut

    Nedávno jsem zjistil, že mi auto obrůstá mechem. Parkuju venku a ve škvírách skrytých slunci se objevují sotva viditelné zelené nitky.

  • Zdena Kolářová: Rodičovství

    V naší rodině byla základním krédem povinnost a práce, takže nějaké fintění se moc neprovozovalo. Veškerá péče o tělo se skrývala v plechové krabičce s obrázkem konvalinek.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.