Ve věku 99 let zemřel Jan Komenda, který byl nejstarším činným heligonkářem v republice

10. únor 2022

Dechovkovinky budou částečně oslavné a částečně opět vzpomínkové, neboť jsme ztratili další dva významné muzikanty. Nejprve polkou Kuchařinka připomeneme textaře Svatopluka Radešínského, od jehož odchodu uběhlo 5. února už dvacet let.

V sobotu 29. ledna zemřel ve věku dvaašedesáti let bubeník Třeboňské dvanáctky František Zimmerhansl. Bydlel v Majdaleně a s Třeboňskou dvanáctkou strávil celý muzikantský život, i když původně tíhnul k hudbě modernější. Mezi kamarády a kolegy měl přezdívku Cibulka. Jeho bicí uslyšíte v orchestrálním valčíku Na rozloučenou, který Třeboňská 12 nahrála na své zatím poslední album.

Pouhých 21 dnů po úmrtí Karla Císaře ho do nebeské kapely následoval jeho nejstarší kolega, poslední člen heligonkářského souboru Voraři, Jan Komenda z Českého Krumlova. Zemřel 7. února v požehnaném věku 99 let. S Karlem Císařem strávil na pódiích přes 40 let a byl též nejstarším činným heligonkářem v České republice. Písniček natočil přes dvě stovky. V jedné z nejoblíbenějších – Až nám bude – jako by byl jeho věk i předpovězen.

V sobotu 5. února se stal šedesátníkem výborný harmonikář a zpěvák Ladislav Chyňava. Dechovce a doudlebskému folkloru se věnuje celý život. Patří mezi zakládající členy Malé kapely Pavla Havlíka, jež se vyznačuje mezi muzikanty neobvyklou soudržností. Láďa Chyňava s kapelníkem Pavlem Havlíkem v pořadu Dechovkovinky zazpívají známý valčík Pytlák.

I v dechovkovém pořadu můžeme připomenout osmdesátiny Ivana Mládka, které oslavil 7. února. Mládkovu písničku ale nezahraje jeho jako hodinky šlapající Banjo Band, nýbrž netradiční dechovka Velkopopovická kozlovka. Ivan Mládek se totiž částečně podílel i na jejím repertoáru a složil pro ni například píseň Jezevčík.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.