Hudební vzpomínka na Karla Císaře, Radana Dolejše a Karla Svobodu, ale i muzikantské narozeniny

27. leden 2022

V Dechovkovinkách budou zprávy veselé prokládat oznámení smutná, jak je uplynulé dny do českobudějovické hudební redakce přinesly. Začneme zvesela, jinak ani muzikantské padesátiny oslavit nelze.

Polku Václava Bláhy a Jiřího Voldána Muzikanti, pojďte hrát zahraje Černovická dechovka svému dlouholetému členovi Pavlu Záhorovi z Křeče. Pavel je kamarádský šikovný chlap, ovládá baskřídlovku i tubu a k Černovické dechovce ho poutá rodinná vazba, neboť jeho otec Josef ji v letech 2005 až 2017 vedl.

V pátek 21. ledna zemřel v úctyhodném věku 90 let známý heligonkář, člen jihočeských Vorařů Karel Císař. Byl významnou osobností besednického kulturního života a zasloužil se nejen o zachování stovek jihočeských lidových písniček, ale i o jejich šíření po celé vlasti. Postaral se, abychom tento vzácný odkaz měli i v českobudějovické fonotéce.

Čtěte také

88 let bude 28. ledna hudebnímu skladateli Antonínu Tichému. Je stále činný – nejen jako skladatel, ale i jako dirigent pražského dechového orchestru Jitřenka. V poslední době úzce spolupracuje s textařem z Vysočiny Jaroslavem Hájkem.

V neděli 23. ledna zemřel v pouhých 57 letech Radan Dolejš, dlouhá léta spjatý se skupinou Šlapeto, která se věnuje především staropražským písničkám a později změnila název na Patrola Šlapeto. Radan Dolejš pracoval od roku 1991 v České televizi jako dramaturg a scénárista. Spolupracoval i s komerčními televizemi. Organizoval také významné koncerty, například koncert k sedmdesátinám Karla Gotta, padesátému výročí Divadla Semafor nebo k pětašedesátinám hudebního skladatele Karla Svobody. Jeho posledním televizním počinem byl scénář k nedělnímu pořadu Trilobit na ČT art.

V pátek 28. ledna uplyne 15 let od chvíle, kdy hudební skladatel Karel Svoboda z vlastního rozhodnutí opustil tento svět. Patřil mezi nejúspěšnější české autory písní i muzikálů a rádia denně vysílají nespočet jeho hitů. Není divu, že po jeho písních, původně určených pro zpěváky popu, sáhnou i mnohé zdatné dechovky. Kupříkladu moravští Březovjané nahráli Svobodovu píseň s textem Zdeňka Borovce Jdi za štěstím.

Spustit audio

Související