Hudební vzpomínka na zpěváka Jaroslava Vaňátka, oslava narozenin kapelníka K-Clubu a dvě novinky

20. leden 2022

19. ledna by oslavil 75. narozeniny zpěvák Jaroslav Vaňátko. Pamětníci si jistě vzpomenou na nesčetné množství televizních dechovkových pořadů, ve kterých vystupoval nejčastěji po boku své manželky Zorky Kohoutové.

Známá zpěvačka se za Jaroslava Vaňátka provdala po rozvodu s Karlem Valdaufem a angažovala ho do svého orchestru Kutilka. Vaňátko se v 70. letech stal u dechovkového publika velmi populárním, leč jeho přílišná náklonost k alkoholu byla příčinou nejen jeho konce uměleckého a manželského, ale i životního. Vlastním rozhodnutím opustil tento svět 21. srpna 1984.

Dvě nahrávky z Vaňátkova úspěšného období si poslechněte v pořadu Dechovkovinky. Nejprve to bude jihočeský lidový valčík Krásná pasačka a poté Nepomucká polka.

Ve čtvrtek 20. ledna se stává čtyřicátníkem Jan Haták, kapelník malé dechovky, která si říká K-Club. Honza Haták měl zájem o jihočeskou dechovku už od dětství. Již jako mládenec zdatně ovládal akordeon, ke kterému si později pod vlivem Babouků přidal tubu. Na masopusty a pohřby si bere i krásný heligon.

S Babouky v roce 2008 jako host natočil cédéčko Na Blatech malá vesnička. Poslechněte si z něj lidovou polku v úpravě Petra Shýbala Sbohem milko, sbohem naposledy.

V roce 2005 se Honza Haták stal tubistou pětičlenné kapely K-Club, jejíž počátky sahají do roku 1993. Tato šikovná parta stále hraje tak, jak se dříve lidovka hrávala běžně – zpaměti, s libovolně vkládanými mezihrami. V tomto duchu se K-Clubu podařilo v roce 2018 natočit album s názvem Nad Bezdrevem vyšla hvězda.

Spustit audio

Související