Bubeník Iglovanky a později Budvarky Zdeněk Kmoch rád hrával na bicí třeba i ve vinárnách

3. únor 2022

Ve věku 71 let zemřel 27. ledna 2022 bývalý dlouholetý bubeník Iglovanky a později Budvarky Zdeněk Kmoch. Byl muzikantem tělem i duší, kromě dechovky velice rád hrával na bicí i jiné žánry, třeba ve vinárnách.

V roce 1982 – při koncertu Iglovanky v Sedlčanech – jsme se poznali osobně. První vzpomínkovou písničku v pořadu Dechovkovinky tedy zahraje Iglovanka. Valčík A tak si dáme sbohem složil Slavomír Tkačuk, text přidal Vladimír Sýkora.

Když jsem v roce 1983 na taneční zábavě s Iglovankou v Přestavlkách poprosil Zdeňka, jestli bych si mohl zahrát dvě písničky, hned mě pustil za bicí a já jsem poprvé zažil nádherný pocit zahrát si s výbornou kapelou. Bylo mi tehdy 16 let a Zdeňkovi jsem za to uvedení mezi zkušené muzikanty dodnes vděčný.

Když na jaře v roce 1986 náhle zemřel tehdejší bubeník Budvarky Václav Šimeček, nahradil ho u bicích právě Zdeněk Kmoch a setrval zde 30 let. Proto v pořadu s Budvarkou zabubnuje lidovou polku v úpravě Jiřího Drobílka Podívej se moje milá.

Se Zdeňkem Kmochem se rodina, přátelé a muzikanti rozloučí v pátek 4. února ve 12 hodin v kapli na hřbitově v Českém Krumlově. Waltz Modravé dálky pošleme nejen Zdeňkovi do muzikantského nebe, ale bude i vzpomínkou na skladatele Jiřího Srnku, od jehož úmrtí uběhlo 31. ledna 40 let.

Čtěte také

Na pondělí 31. ledna připadlo také výročí úmrtí výborného herce a zpěváka Vlasty Buriana. Od jeho skonu nás dělí již 60 let. A ještě mnohem více roků – konkrétně 92 – uběhlo od natočení prvního českého zvukového filmu, v němž kraloval nejen Vlasta Burian, ale i písnička C. a k. polní maršálek, která v Dechovkovinkách také zazní.

Z roku 1930 skočíme do roku 1976. Tehdy natočil zpěvák Jiří Schelinger jeden ze svých největších hitů, píseň Švihák lázeňský. Možná vás překvapí, proč tuto písničku zařazuji do dechovkového pořadu. Důvody jsou dva: jednak ji před čtyřmi lety nahráli také Božejáci a jednak by se její autor, dirigent Orchestru Československé televize Václav Zahradník, dožil 30. ledna 80 let. Žertovný text pochází z tvůrčí dílny Františka Ringo Čecha.

Závěr bude patřit Vejvodově kapele, která Dechovkovinky uzavře polkou Naše muzika. Její autor František Živný by 5. února oslavil 95. narozeniny.

Spustit audio

Související