Včelaři stočili o polovinu medu méně než loni. Zákazníci tak zaplatí víc

23. říjen 2019 10:58

Letošní rok byl pro včelaře podprůměrný. Na jihu Čech stočili kvůli nepříznivému počasí jen polovinu medu z běžné produkce. Vzhledem k menší celorepublikové produkci medu tato pochutina podraží.

„Mám tady poznamenáno, že třešně na Budějovicku kvetly už od 10. dubna, řepka od 15. dubna, což je skutečně velice brzy. Ještě jsem si zapsal, že jabloně dokvetly na konci dubna, což skutečně nepamatuji,“ ukazuje českobudějovický včelař Vladimír Šámal svůj včelařský deník, ve kterém nachází údaje o počasí z letošního jara.

To snůšce pylu nepřálo. „Včely v druhé polovině dubna ještě nebyly v té početní síle, takže raně kvetoucí rostliny a stromy nemohly využít. Pak přišlo od začátku května velice studené počasí, mám poznamenáno, že čtrnáct dní včely skoro nelétaly,“ říká Vladimír Šámal.

Čtěte také

Tento fakt se odrazil už na první snůšce medu. „Každý první jarní med byl pro mě určitou jistotou, vždycky jsem nějaký vytočil a letos poprvé za dobu, co včelařím, jsem neměl skoro žádný. Hlavní snůška z řepky vypadla kvůli tomu velice chladnému počasí v první polovině května,“ popisuje včelař.

Naopak tmavého medovicového medu bylo letos víc. „Ten nám bilanci mírně vylepšil. Od začátku června začaly medovat smrky v lese a vytočil jsem v první snůšce velice kvalitní medovicový med, ale ta snůška trvala poměrně krátce. Potom nastoupilo zase suché období, které má velice nepříznivý vliv na snůšku,“ dodává Vladimír Šámal.

Podle průzkumu mezi jihočeskými včelaři se dá předpokládat, že med letos podraží o deset až dvacet korun za kilogram.

Spustit audio

Související