V Táboře skončil experiment s plašením havranů za pomoci dravých káňat

13. březen 2020 08:30

Tři káňata Harrisova ukončila svou misi na Pražském sídlišti v Táboře. Měla za úkol plašit havrany, na které si stěžují hlavně obyvatelé Buzulucké ulice. Právě tady je jedna ze dvou velkých havraních kolonií ve městě.

Radnice za třítýdenní experiment zaplatila sokolníkům 80 tisíc korun. Cílem bylo zabránit havranům v hnízdění.

„Zvolili jsme tento postup hned od začátku hnízdění s představou, že dáme havranům na vědomí, že to místo pro ně není dostatečně komfortní. Očekávali jsme, že to havrani tak vyhodnotí a případně naleznou jiné místo k hnízdění, které nebude z hlediska soužití s lidmi tolik konfliktní,“ vysvětluje Jiří Rozum z městského odboru životního prostředí.

Podle něj ze začátku havrani reagovali na přítomnost dravců velmi rychle, nad respektem z káňat ale časem zvítězil přirozený pud k zahnízdění.

„Havrani si díky svojí mimořádné inteligenci uvědomují, že ten dravec není prakticky schopen je ulovit, takže ke konci toho plašení už bylo zřejmé, že havrani na hnízdišti zůstanou, ale dodnes není zřejmé v jakém počtu. Je možné, že někteří jedinci byli odrazeni,“ dodává Jiří Rozum.

Čtěte také

Na výsledky experimentu s napětím čeká řada obyvatel Pražského sídliště. Patří mezi ně paní Marta, které vadí hlasité krákání a nepořádek, který po havranech zůstává. „Já mám ptáčky ráda, ale tohle nemá ve městě co dělat, podívejte se, jak jsou špinavé ulice a auta, večer přijedu z myčky a ráno je auto úplně bílé,“ ukazuje.

Zatímco loni v půlce března na sídlišti v Táboře hnízdilo 79 párů havranů, teď jich je jenom 32. To podle starosty Štěpána Pavlíka dává důvod k mírnému optimismu. „Ten pokus byl takový revoluční, pionýrský, zkoušeli jsme to jako první u nás. Zatím je to mírně nadějné, ale ještě pár dnů a týdnů potřebujeme na zjištění, jestli to opravdu pomohlo, nebo by bylo řešením mít tam káňata nepřetržitě, což by asi byla otázka financí. Ještě si počkáme na podrobné výsledky,“ uvádí.

Zásadní pro hodnocení experimentu bude podle odborníků přelom března a dubna, kdy bude jasné, kolik havranů na sídlišti nakonec skutečně zahnízdí. Pokud se metoda plašení s pomocí dravců osvědčí, je pravděpodobné, že ji město bude opakovat.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související