V Táboře vypustili na sídliště káňata. Dravci odsud mají vyhnat havrany

19. únor 2020 08:27

Harry, Cvrček a Sára. Tak se jmenují tři káňata Harrisova, která v těchto dnech hlídkují na Pražském sídlišti v Táboře. Úkolem dravců je plašit havrany, kteří svým hlasitým krákáním obtěžují obyvatele okolních panelových domů.

Tábor je první město v Česku, které zkouší takto havrany vystrnadit, a zdá se, že černí krákající opeřenci mají před dravci docela velký respekt. „Ráno tady bylo havranů víc a oni ještě vždycky vysílají svoje průzkumníky. Jakmile se dravec ukázal, havrani se zvedli,“ popisuje sokolnice Hannah Melcerová.

Město sokolníky přizvalo hlavně kvůli obyvatelům okolních paneláků. Těm kromě krákání vadí i nepořádek, který po havranech zůstává. „Je to strašné, nedá se spát, všechny chodníky jsou znečištěné.“ „Když je hezky, nemůžete si vyndat prádlo, protože hned je všechno zničené,“ připomínají místní.

Čtěte také

Kolonie havranů se na sídlišti usídlila asi před deseti lety. Radnice už podle Jiřího Rozuma z městského odboru životního prostředí zkoušela ptáky v minulosti vyhnat jinam, ale havrani se stále vracejí.

„Tohle je úplně poslední možnost, jediná, která existuje. Samozřejmě sledujeme trendy, vývoj ve světě, jestli nejsou nějaké novinky, ale skutečně ten dravec je asi jediné, co by mohlo potenciálně účinkovat, byť s rizikem, že dojde k rozšíření někde jinde,“ uvádí.

Sokolníci budou na Pražském sídlišti v Táboře příštích čtrnáct dní. Pokud se dravci osvědčí, bude jejich mise proti havranům pokračovat.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související