Někdo zničil v Táboře 50 havraních hnízd. Chtěl zřejmě ptáky ze sídliště vyhnat, ale dosáhl opaku

10. duben 2019 07:15

Několik desítek havraních hnízd odstranil neznámý vandal ze stromů na Pražském sídlišti v Táboře. Problém s krákajícími opeřenci tam lidé řeší už delší dobu a teď se někdo rozhodl vzít situaci do vlastních rukou.

„Když jsem projížděl tuto ulici, tak tady ta kolonie na západní straně prostě zmizela. Při porovnání je vidět, že bylo odstraněno zhruba padesát hnízd,“ říká ornitolog Miroslav Noháč ve Zborovské ulici, kde je mezi domy park s desítkami vzrostlých stromů, ve kterých havrani hnízdí.

Řadě lidí, kteří tady bydlí, to vadí. „Je to hrozné. Nedá se spát při otevřených oknech, to vás vzbudí ve tři ráno, chodníky a auta jsou znečištěné,“ popisuje jeden z místních.

„Rozežírá to laky na autech, nemůžete pověsit prádlo, dát peřiny ven, když je hezky, protože je hned všechno zničené,“ dodává další obyvatelka.

Radnice se snaží, aby se havraní kolonie nerozšiřovala. Po dohodě s ministerstvem životního prostředí a Českou ornitologickou společností každý rok odstraňuje prázdná hnízda, která jsou na okrajích kolonie.

Tábor chce studii, která popíše vliv havranů na lidské zdraví

Havrani, hnízdo, ptáci

V Táboře řeší problém s havrany. Ve městě je 190 hnízd, hejna krákajících opeřenců sídlí na Husově náměstí u vlakového nádraží a na Pražském sídlišti v blízkosti základní školy ve Zborovské ulici.

Amatérský zásah, kdy někdo svévolně shodil asi padesát hnízd, však paradoxně přivede na místo nové ptáky. „Jde o to, že starší jedinci v kolonii havranů si teritorium hájí a neumožní mladším zahnízdit v kolonii ani její blízkosti, tím je kolonie stabilizovaná a dále se nezhušťuje,“ vysvětluje Jiří Rozum z táborského odboru životního prostředí.

Neodborné shození ptačích příbytků v době mimo hnízdění sice není trestné, ale v havraní kolonii narušilo přirozenou hierarchii. Mladší havrani toho beze zbytku využili.

Teď je na sídlišti zhruba o dvacet hnízd víc, než byl původní počet. Neznámý vandal tedy dosáhl přesně opačného stavu, než byl jeho cíl.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související