Tábor chce studii, která popíše vliv havranů na lidské zdraví

30. červen 2018 14:06

V Táboře řeší problém s havrany. Ve městě je 190 hnízd, hejna krákajících opeřenců sídlí na Husově náměstí u vlakového nádraží a na Pražském sídlišti v blízkosti základní školy ve Zborovské ulici.

„Je to hrozný. Nedá se spát při otevřených oknech, to vás vzbudí uprostřed noci, všechny chodníky i auta jsou znečištěné,“ popisuje obyvatel Pražského sídliště.

„Zašpiněná auta, vždyť to rozežírá laky. Nemůžete si dát ven peřiny, když je hezky, protože je to všechno hned zničené.“ „Nedá se ani projít v klidu po chodníku,“ dodávají další.

Radnice o problému ví. Havrani jsou ale chránění a možnosti, jak neutěšenou situaci řešit, jsou hodně omezené. „Máme dohodnuto s ministerstvem životního prostředí, že tady lze omezovat stávající kolonie v hustě obydlených oblastech, ale nemůžeme je výrazně snižovat,“ vysvětluje vedoucí městského odboru životního prostředí Jan Fišer.

S havrany si neví rady ani v sousedním Sezimově Ústí. „Bohužel cítíme, že jsme v tom trochu osamoceni. Pokud nedostaneme nějakou oporu z hlediska legislativy nebo orgánu krajské hygienické stanice, tak s tím asi příliš nezmůžeme,“ říká starosta Martin Doležal.

Lidé tu nemohou spát ani pověsit prádlo. Sídliště v Táboře obsadili havrani

Havraní hnízdo na platanu

Krákorající ptáci, výkaly a nepořádek. Na Pražském sídlišti v Táboře se uhnízdila kolonie havranů polních. Obyvatelé chtějí, aby radnice zakročila, někteří se snaží ptáky vystrnadit sami pomocí dělbuchů.

V Táboře chtějí vyzkoušet všechny dostupné možnosti. Podle místostarostky Kateřiny Bláhové by měla vzniknout i studie o vlivu havranů na psychiku a duševní zdraví člověka. „Oslovili jsme státní zdravotní ústav. Řekli nám, že by to chtělo dvou až tříletý výzkum a že by samozřejmě museli vytipovat ještě nějakou srovnávací lokalitu, kde by dělali ta samá měření bez vlivu havranů,“ upřesňuje.

V případě, že studie negativní vliv havranů na lidskou psychiku prokáže, radnice získá argument při jednání s úřady, které mohou redukci havraních kolonií povolit.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související