V Táboře žijí na ulici desítky koček, které se rychle množí

21. červen 2018 15:05

Město Tábor řeší problém se zatoulanými kočkami. Zvlášť teď na jaře, kdy zvířata přivádějí na svět nové potomky, je to hodně aktuální. Případů, kdy se lidé koťat i dospělých koček zbavují, totiž přibývá.

„Je to velký problém. Ze všech zvířat, která zachraňujeme, kočky představují největší problém, protože je jich obrovské množství a množí se úplně neregulovaně,“ říká Kateřina Nováková z organizace za práva zvířat.

Společně se svými přáteli hledá pro opuštěná zvířata nové rodiny. Pomoci podle ní může i program kastrace koček, které trvale žijí na ulici. „Pokud je lidé nebudou kastrovat, tak se kočky budou pořád množit, to je jediný způsob, jak to omezit,“ dodává.

Přímo v Táboře s odchyty divoce žijících koček pomáhají i strážníci. „Například na Starém městě jsme odchytávali kočky a nechávali je kastrovat. Situace se určitě zlepšila, ale je stále problém s kočkami, které jsou opravdu bezprizorní a zůstávají nám v tom prostředí,“ popisuje velitel městské policie Petr Svoboda. Podle něj jsou kastrace pouze dílčím řešením.

Až 200 opuštěných koček ročně najde azyl v bytech dobrovolníků na jihu Čech

Kočka

O opuštěné kočky se v jižních Čechách starají mimo jiné takzvané depozity. Například kočičí útulek v Českých Budějovicích je dlouhodobě přeplněný, a proto se do péče zapojují dobrovolníci pod hlavičkou neziskové organizace Kočky České Budějovice.

Obec se musí ze zákona o zatoulaná a opuštěná zvířata postarat. V Táboře funguje psí útulek, ale pro kočky podobné zařízení dlouhodobě schází. „Je to reálný problém. My máme povinnost se o ně postarat, ale nemáme pro to prostory. Potom musíme objíždět depozitáře kolem města, ale ty už jsou přeplněné. Proto jsme přistoupili k tomu, že z části psího útulku uděláme útulek pro kočky. Objekty budou od sebe stavebně oddělené a budeme tam moci umístit až čtyřicet koček,“ uvádí místostarostka Michaela Petrová.

Město do výstavby útulku pro kočky investuje přes tři miliony korun. První zvířata by se v něm měla objevit už letos na podzim.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související