Z bitek se kočky často vrací zraněné. Velmi nebezpečné je seknutí drápem do oka

8. březen 2018

I mezi zvířaty se najdou rváči. U kocourů, kteří žijí venku, jsou bitky častou záležitostí. Ze soubojů si pak odnášejí natržené uši, kousance nebo škrábance. Někdy může jít ale i o vážnější úraz.

Tak se zpočátku jevil i případ sedmiměsíčního kocoura Kulíška, kterého do ordinace veterinářky Lucie Míkové přinesla Anna Klimtová. „Kulíška jsme pustili ven, byl tam asi hodinu a přišel potom s úrazem oka. Měl očičko maličké a byla v něm krev,“ popsala.

Veterinářka našla v oku znatelné poranění od drápu. „Sekanec kočičím drápem do oka je velmi nebezpečný, protože dráp se velmi často zachytí i o čočku a ta potom vyteče a způsobuje zánět,“ vysvětlila.

Měla obavy, aby se to nestalo i kocourovi Anny Klimtové, a proto hned nasadila antibiotika a analgetika. „Dává se také atropin, aby zornice byla roztažená a nevznikaly tam srůsty,“ dodala s tím, že kocourovi se pak rána začala hezky hojit.

Šedá rohovka a slzy nebo hnis ukazují na zdravotní problém

Pokud mají kočky nějaký zdravotní problém, může se to projevit právě na očích. „Když se jedná o úraz, je nejen přetažené třetí víčko, ale ještě rohovka zešedne a většinou z toho oka výrazně vytékají slzy, hnis nebo krev,“ řekla Lucie Míková.

Nádory u koček jsou časté, onemocnění je navíc většinou agresivní a vrací se

Veterinářka Lucie Míková prohlíží útvar, který má kočka pod jazykem

Slintání u koček může být průvodním jevem několika onemocnění, například zubů nebo ústní dutiny. Může jít o poranění tlamky nebo jazyka nebo o reakci po bodnutí hmyzem či olíznutí leptavé chemikálie.

Při druhé návštěvě se ukázalo, že mourovatý kocour Kulíšek měl štěstí. Dráp jeho soka mu nezpůsobil trvalé následky. Ne vždy to ale končí stejně. „Pokud by čočka vytekla a vznikl velký zánět, tak by se čočka musela vyjmout. Když se objeví velká infekce, musí se vyndat celé oko,“ doplnila veterinářka.

Když kočka přijde o oko, může dostat oční protézu. Ta stojí osm až deset tisíc korun. Podle Lucie Míkové ale dokáží kočky žít i bez oka. „Bez problémů fungují s jedním okem po úrazu. Pokud se jedná o nějaká infekční onemocnění nebo vrozené vady, tak je ohrožené i druhé oko a je těžké to uhlídat, ale po úrazech kočka funguje bez problému,“ uzavřela veterinářka.

Spustit audio

Související