Problémy s pohybem mají hlavně starší psi, roli ale hraje i váha zvířete

Určitá onemocnění přijdou jak u lidí, tak u zvířat s věkem. Mezi nejčastější patří problémy s pohybovým aparátem. Právě ty přivedly k veterinářce Lucii Míkové anglického kokršpaněla Robina s paničkou Jarmilou.

„Bolela ho záda asi před deseti dny, zdá se mi, že má problémy, hlavně když plave, hůř chodí po schodech, nechce ven, celý den leží,“ popisovala majitelka potíže třináctiletého psa.

U loveckých a pracovních plemen je podle veterinářky Lucie Míkové zátěž pohybového ústrojí velká, proto mají problémy častěji než ostatní psi.

Některá onemocnění ale souvisí i s genetikou. „Může to být problém, který začíná už v dětství, vývojové vady kyčlí, loketních kloubů, ale mohou se objevit třeba i problémy s páteří,“ vysvětluje veterinářka.

S páteří souvisí problémy s ploténkami. „Ty jsou chrupavčité, ale ve chvíli, kdy se objevuje degenerace, často třeba u jezevčíků nebo francouzských buldočků, dochází k tomu, že ploténka vyhřezne, uvolní se z prostoru mezi obratli a tlačí na míchu,“ popisuje Lucie Míková.

Čtěte také

Některé potíže je možné řešit operativně. „U velkých plemen se uvolňují plotýnky hlavně v bederní páteři, projevuje se to tím, že zvíře začne zakopávat. Operace může pomoci, ale je spojena s určitým rizikem, protože se jedná o dlouhodobý problém. Efekt nemusí být takový, jaký očekáváte,“ dodává veterinářka.

U psů v pokročilejším věku se majitelé již musí smířit s tím, že zvířata mají artrózu v kloubech nebo takzvanou spondylózu, kdy začínají srůstat obratle v dolní části a výrazně se snižuje pohyblivost.

Lucie Míková ale připomíná, že velmi důležitá je váha. „Pokud zvíře bude obézní, tak bude mít obrovské problémy s pohybem. Když zhubne, tak i s artrózou se mu výrazně uleví a je schopné fungovat. Zjistilo se například, že pokud německý ovčák zhubne o čtyři kila, tak jeho kulhání se může zlepšit až o 25 procent, takže je to opravdu znát,“ dodává.

Spustit audio

Související