Když pes při běhu zvedá nohu a nechce se na ni postavit, je potřeba vyšetření čéšek

16. květen 2018

U některých psích plemen je podmínkou pro uchovnění určité zdravotní vyšetření. V mnoha případech jde o klouby. Pro francouzské buldočky, které chtějí jejich majitelé zařadit do chovu, je povinné vyšetření čéšek.

Právě to absolvovala ve veterinární ordinaci Lucie Míkové v Českých Budějovicích i šestiměsíční francouzská buldočka Amy, která přijela se svojí paničkou Ladou Karasovou z Písku.

„U buldočků se někdy stane, že jamka není tak hluboká, takže se čéška hýbe,“ vysvětluje Lucie Míková. Psa vyšetřuje jenom pohmatem. Sahá na čéšku a zjišťuje, jestli drží v kloubní jamce, pak ještě začne s nohou hýbat.

Luxace čéšky může mít čtyři stupně. „Nejhorší je, když na nohu sáhnete a čéška je permanentně venku, to je už čtvrtý stupeň,“ popisuje Lucie Míková. „Pak menší psíci chodí a mají nohy vysloveně do óčka,“ dodává.

Když psovi smrdí z tlamy, příčinou může být zánět v pysku. Pak je potřeba operace

Pes

Pokud váš pes nepříjemně zapáchá, nemusí to vždy znamenat, že se venku naparfémoval exkrementem nebo zbytky rozkládající se ryby. Za odérem se může skrývat i zdravotní problém.

Francouzský buldoček podle ní patří mezi plemena, která mají s čéškami opravdu problémy. „Stane se, že pes nechce nohu vůbec používat. Jakmile běží a najednou zvedne nohu a nechce se na ni postavit, tak je třeba tu nohu vyšetřit. Objevuje se to i u čivav nebo jokšírů,“ říká veterinářka.

Luxace čéšky se dá řešit i operativně. Při zákroku se vybrousí na kosti jamka a čéška se do ní zafixuje.

Amy ale nic takového nečeká. Vyšetření prokázalo, že má čéšky v pořádku. V rodokmenu této buldočí slečny se proto objevilo razítko a zprávu dostane i poradce chovu francouzských buldočků, pro kterého je to signál, že zvíře lze zařadit do chovu.

Související