Pokud má pes zakalené oko, může to značit velký problém. Hrozí, že o oko i přijde

12. červenec 2018

Když začne pes přivírat jedno oko, nevěstí to nic dobrého. O tom se v ordinaci veterinářky Lucie Míkové přesvědčila Zuzana Návarová, která českobudějovickou veterinární kliniku Vltava navštívila se svou fenkou Kavalír King Charles španěla Kamilkou.

Už na první pohled bylo jasné, že s okem není něco v pořádku. Bylo totiž úplně zakalené. „Když se to porovná s druhým okem, je to hodně vidět. V testu krve vyšly vysoké bílé krvinky, s největší pravděpodobností je to bakteriální. Infekce ale může být kdekoli v těle,“ řekla veterinářka Lucie Míková.

Při dalších vyšetřeních potvrdila velký zánět a to, že se s okem děje něco zásadního. Lékařka se rozhodla nasadit tabletky a kapičky do oka. „Dostane dvoje antibiotika a uvidíme na další kontrole, jak se to bude vyvíjet. Samozřejmě je varianta, že můžeme jehlou natáhnout obsah z toho oka, ale většinou se to bere až jako druhá možnost,“ dodala.

Kamilka je dvouletá fenka. Podle veterinářky Lucie Míkové se podobný problém může objevit i u štěňat. „Většinou jako reakce na očkování a musím říct, že u štěňat je až devadesátiprocentní pravděpodobnost, že o oko přijdou. V tomto případě je podle mě šance, že se to zlepší, větší,“ vysvětlila.

Čtěte také

Největším problémem je, že proces zřejmě už probíhá nějakou dobu. „Když má zánět člověk, tak je to tak bolestivé, že to začne řešit, kdežto u psů se často příznaky oddálí a pak už se těžko dá něco dělat,“ doplnila.

Pokud se začne zvyšovat nitrooční tlak, hrozí, že pes o oko úplně přijde. „Naštěstí to druhé je bez nálezu a pes může naprosto bez problémů fungovat jen s jedním okem. Tím, že teď podáme antibiotika, zamezíme i případnému postupu infekce do druhého oka,“ připomněla veterinářka.

Kavalír King Charles španělové jsou podle ní k onemocněním očí náchylní. „Mají placatý nos a vypouklé oči, takže rizika jsou docela vysoká. Patří k častým pacientům s očními problémy,“ uzavřela.

Související