Lidé tu nemohou spát ani pověsit prádlo. Sídliště v Táboře obsadili havrani

13. květen 2018 14:00

Krákorající ptáci, výkaly a nepořádek. Na Pražském sídlišti v Táboře se uhnízdila kolonie havranů polních. Obyvatelé chtějí, aby radnice zakročila, někteří se snaží ptáky vystrnadit sami pomocí dělbuchů.

Obyvatelům vadí všudypřítomné výkaly i hluk, který ptáci působí. „Je to hrozné, nedá se spát při pootevřených oknech, to vás vzbudí ve tři ráno. Všechny chodníky a auta jsou znečištěné,“ popisuje pan Jaroslav.

Problémy mají i na základní škole ve Zborovské ulici, kam chodí Jakub Jech. „No, je to strašné, třeba když jsme ve třídě, tak nemůžeme otevřít okno, protože to řve a nemůžeme se učit,“ říká.

Radnice o problému s havrany ví. V Táboře se první tři hnízda objevila v roce 2001. Od té doby se jejich kolonie výrazně rozrostla. V současnosti se tady nachází zhruba 190 hnízd.

Možností, jak situaci řešit, prý příliš není. „Město má velmi omezené možnosti. V podstatě máme dohodnuto s ministerstvem životního prostředí, že tady lze omezovat stávající kolonie, ale nemůžeme výrazně snižovat počet hnízd, která se objevují jednotlivě,“ konstatuje vedoucí městského odboru Jan Fišer.

Podle něj zatím nikdo nepřišel na žádné účinné řešení, jak hnízdění havranů legálně zabránit.

02302081.jpeg

Ornitologové ze snahy lidí bojovat s ptáky radost nemají. Podle Miroslava Noháče je důležité pochopit mechanismus života havrana polního. Uvědomit si, proč se z volné přírody přestěhoval do měst. „Z Polabí a Poohří byli v podstatě vyhnáni lidskou činností, změnou zemědělské krajiny, klimatickými změnami. Člověk na ně neustále útočil zemědělstvím a pesticidy. Je to vlastně něco za něco, oni tam tedy udělají cákance, polámou větve, ovšem jsou to všežravci, čistí pole od larev a hlodavců a mají akční rádius deset kilometrů kolem města,“ vysvětluje.

Realita každodenního života obyvatel Pražského sídliště se ale s pohledem ornitologa výrazně rozchází. „Prádlo nemůžete vyndat ven, protože je to prostě všechno hned zničené.“ „Nemůžete ani v klidu projít po chodníku bez toho, abyste se bál, že vám něco přistane na hlavě,“ líčí.

Parkování a teplo. To jsou podle starosty Jiřího Fišera nyní největší problémy Tábora

Starosta města Tábor Jiří Fišer

Druhé volební období ve funkci starosty města Tábor končí Jiří Fišer. O funkci už znovu usilovat nebude. „Nechci být starostou, ale jinak budu s naší partičkou, jak já říkám, kandidovat na nějaké pozici. Chci je podpořit a případně být v zastupitelstvu,“ říká.

Lidé jsou přesvědčeni, že hluk havranů překračuje hygienické normy. Vypadá to ale, že nic nezmůžou. „To je právě problém, že hluk od volně žijících zvířat není předmětem měření, není předmětem zákona, takže hygiena se tím vůbec nezabývá,“ reaguje Jan Fišer.

Město se podle něj alespoň snaží místa, kde havrani žijí, čistit. Pro obyvatele uspořádalo i veřejnou besedu. „Dozvěděli jsme se, že máme tolerovat a vést společné soužití s havrany. Proč? To se má celé sídliště odstěhovat? My je nechceme zabít, ale my platíme nájem tady,“ komentuje rozhořčeně jedna z obyvatelek.

Některá havraní hnízda jsou od oken panelových domů vzdálena pouhých tři až pět metrů. Město zatím lidem slíbilo, že nechá zpracovat novou studii, která má zjistit, zda hluk havranů nenarušuje dlouhodobě spánek lidí.

Pokud se to prokáže, radnice získá argument pro jednání s úřady, které mohou odstranění hnízd povolit.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související