Parkování nad zemí. V Táboře řeší problém s nedostatkem míst na sídlišti

8. duben 2018

Auta na sídlišti Nad Lužnicí v Táboře nemají kde parkovat. Počet míst nestačí a lidé často odstavují vozy i na místech, kde je to v rozporu s dopravními předpisy. Parkuje se na přechodech pro chodce nebo nástupních plochách pro hasičskou techniku.

„Ten nárůst aut je obrovský, dneska má každá rodina minimálně dvě,“ říká Vratislav Vyskočil, který na největším táborském sídlišti žije už 25 let.

Během dopoledne je ještě v některých ulicích volno, ale už po poledni není podle Vratislava Vyskočila prakticky možné sehnat místo. „Řeší se to tak, že lidé parkují na přechodech, trávníku. Bezohlednost je veliká, postaví to, kde se dá, zastaví i před dalším autem, zablokují,“ popisuje.

Neutěšenou situaci na Sídlišti nad Lužnicí dobře zná i velitel městské policie Petr Svoboda. „Je to velmi složité, protože je tam spousta problematických situací. Snažíme se vždy reagovat hlavně na podněty od občanů, kteří mají nějaký problém, protože kdybychom vycházeli z dikce zákona, tak zde stojí vlastně každé třetí vozidlo špatně. Ten stav je prostě setrvalý, zejména ve večerních hodinách,“ komentuje.

Na sídlišti žije zhruba 10 tisíc lidí, což je téměř třetina obyvatel Tábora. Podle starosty Jiřího Fišera má současný problém s parkováním kořeny už v době výstavby sídliště. „V 80. letech se muselo dostat co nejvíc lidí na čtvereční kilometr, to byly ukazatele, státní plánovací komise a tehdy se počítalo, že luxusem bude v jedna Škodovka v rodině. Situace dnes je úplně jiná,“ připomíná.

Pro zřízení nových parkovišť nemá město pozemky. Situaci by ale mohla zlepšit výstavba nadzemního patra nad současnými parkovacími plochami. Radnice chce pilotní projekt vyzkoušet na parkovišti u řeky Lužnice.

„Tam bychom si chtěli ověřit, zda jsme schopni jít ještě do patra. To znamená nikoliv úplně parkovací dům, ale pomocí montované konstrukce využít ještě jedno podlaží nad zemí, kam by mohla do volného prostoru vjíždět auta, jak to známe třeba v některých jiných městech,“ vysvětluje starosta.

Radnice teď čeká na výsledek ověřovací studie, která řekne, zda je montovaná konstrukce pro tento prostor vhodná.

Problém s parkováním neřeší pouze v Táboře, je to důležité téma i v dalších městech. Například na sídlišti ve Vimperku se teď podle místostarosty Lukáše Síse připravuje výstavba 120 nových parkovacích míst. Stavba by měla začít příští rok a vyjde přibližně na 800 tisíc korun.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio