Na největším táborském sídlišti se otevře Bejvák. Zázemí v něm najde mládež

13. leden 2020 08:17

Taneční sál, hudební zkušebnu nebo třeba jenom místo, kde je možné se potkat s kamarády. To nabídne nový nízkoprahový klub Bejvák, který vzniká ve Světlogorské ulici v Táboře.

Za 300 tisíc korun ho v bývalém obchodním centru buduje obecně prospěšná společnost Cheiron T, která pomáhá dětem a mládeži ze sociálně slabého prostředí.

 „My tady chodíme v ulicích sídliště, setkáváme se s mladými lidmi napříč etniky, věkem a ty děti tady fungují jako takový spolek, většinou je můžeme vídat venku v ulicích a opravdu žádné vyžití tu pro ně není,“ říká terénní pracovnice Klára Čejková.

Ta má už dva roky na starost právě prostor největšího táborského Sídliště nad Lužnicí. „Pracujeme s klienty od 13 do 26 let a ti všichni by mohli najít zábavu v našem novém klubu,“ dodává.

Spolu s Klárou Čejkovou pracuje na sídlišti i Roman Prokůpek. „Máme tady možnost využívat kontaktní místo v bývalé škole, ale bohužel jen v omezenou dobu, což nepokryje potřebu toho sídliště,“ připomíná.

Čtěte také

To se změní s otevřením Bejváku. Nízkoprahový klub si podle ředitele Cheironu T Romana Vargy tahle městská aglomerace rozhodně zalouží. „Je to klub pro děcka, která tu můžou trávit nějak smysluplně volný čas, pobavit se s našimi pracovníky, řešit věci, které nechtějí řešit doma, ve škole nebo s vrstevníky,“ popisuje.

V Bejváku má vzniknout prostor plný možností. „Budou tu takové koutky jenom na pokec, na to si sednout, odpočinout si, pobavit se s kamarády, bude tu sportovní vyžití, stůl na ping-pong, fotbálek, šipky, dokonce nám místní skejťáci slíbili fingerboardový stůl,“ vyjmenovává.

Poté Cheiron T vybaví i hudebnu a taneční sál. Pomoci s realizací projektu má podle Romana Vargy kampaň nazvaná Pomozte nám postavit Bejvák. Podrobnosti jsou na webu cheiront.cz.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související