Žižkova kasárna v Táboře čeká demolice. Na jejich místě má vzniknout moderní obytná čtvrť

31. leden 2020 10:48

Začala demolice bývalých kasáren Jana Žižky v Táboře. K zemi půjde většina chátrajících vojenských objektů. Město chce lukrativní desetihektarový pozemek v centru nejdříve využívat jako veřejný park.  V budoucnu tam pak má za zhruba jednu miliardu korun vyrůst nová obytná čtvrť.

„Vidíme tu souvislý pás garáží, ty už demolujeme, stejně tak blízké panelové cesty. Je tady v zemi spousta panelů, po kterých jezdila těžká technika, to všechno vytrháme, rozemeleme, odvezeme, recyklujeme,“ ukazuje starosta Štěpán Pavlík v rozlehlém kasárenském areálu.

Teď tady do půl roku vznikne park. Město ale počítá s dalším využitím. „Tak lukrativní pozemky v centru města nechceme nechat ležet ladem, takže plánujeme novou čtvrť, která bude mít jako hlavní funkci bydlení,“ říká starosta.

Čtěte také

Desetihektarová rozloha bývalých kasáren překvapí většinu obyvatel. Dovnitř areálu se zatím podíval málokdo, prostor byl dlouhá léta uzavřený. „Nikdy jsem tam nebyla, nedokáži si to ani moc představit. Myslím, že je super, že se to využije, protože je to velký prostor,“ komentuje studentka Anna Vybíralová.

Město chce k budoucímu využití bývalých kasáren uspořádat urbanistický workshop. Jedná se o formu architektonické soutěže, kterou má na starost architektka Iveta Čierná. „Je tam určitě potenciál pro nové typologické formy bydlení. Když zabrousíme do technických detailů, tak to může být smart city, nová čtvrť, která bude fungovat podle technologických trendů, bude úsporná, ekologická,“ popisuje.

Nový park začne lidem sloužit už letos v létě. Zahájení výstavby nové městské čtvrti bude trvat déle, jedná se o horizont tří až pěti let.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související