Krajský úřad bude posuzovat plán na výstavbu věznice u Tábora. Město podává námitku

7. listopad 2019 10:02

Město Tábor podává další námitku proti plánům na stavbu věznice na všechovském letišti. Proti vybudování nápravného zařízení pro zhruba 800 vězňů vznikla ve městě petice, kterou podepsalo přes sedm tisíc lidí.

Ministryně spravedlnosti za ANO Marie Benešová po nástupu do funkce řekla, že na nové věznice nejsou peníze a rozhodla projekt zastavit. Na Krajském úřadě Jihočeského kraje ale zároveň leží návrh aktualizace územního rozvoje, podle kterého má být plocha letiště vyhrazená právě pro stavbu věznice.

„Teď je doba pro podání námitek a my jsme na radě vyjádřili nesouhlas s tím, že to v tom návrhu změny územního rozvoje je. Zatím můžeme dělat jenom to, co nám zákon teď nabízí, to znamená namítat,“ vysvětluje starosta Štěpán Pavlík.

Proti záměru výstavby věznice ve Všechově se už loni vyslovili i táborští zastupitelé. Ministerstvo spravedlnosti ale ještě dva týdny před nástupem nové ministryně do funkce požádalo, aby byla plocha současného letiště v územním rozvoji kraje vyhrazena pro budoucí věznici.

Návrh na zařazení všechovského letiště do aktualizace územního rozvoje Jihočeského kraje potvrzuje vedoucí oddělení územního plánování Daniela Řežábková, podle které lze připomínky podávat do 15. listopadu.

„Poté, co kraji budou doručeny veškeré připomínky a veškerá stanoviska dotčených orgánů, je třeba je vyhodnotit. Pak bude požádáno o stanovisko ministerstvo pro místní rozvoj, které na to má třicet dní, a dále ministerstvo pro životní prostředí,“ popisuje.

Čtěte také

Celý proces posuzování návrhu potrvá minimálně půl roku. Až pak o něm rozhodnou krajští zastupitelé.

Přestože se úřady plánem na umístění věznice na všechovské letiště zabývají, mluvčí Vězeňské služby České republiky Petra Kučerová úvahy o jeho výstavbě odmítá.

„My už jsme prezentovali, že v nejbližší době se ustoupilo od úvahy stavět novou věznici. Ten pozemek nám zůstává v majetku, budeme s ním nějak nakládat, ale stavět nová věznice se v nějakém časovém horizontu nebude. Říkala to i paní ministryně,“ uvádí.

Město Tábor se ale obává, že stát může kdykoli toto rozhodnutí změnit. Chce proto využít všech možností, jak plány na stavbu věznice zastavit.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související