Stát chce u Tábora postavit věznici. Proti jsou obyvatelé i město

29. leden 2019 15:10

Novou mužskou věznici chce stát postavit na bývalém letišti Všechov u Tábora. Podle vězeňské služby pro tuto lokalitu hovoří fakt, že se zde na rozdíl od jiných míst může stavět na zelené louce.

Proti vybudování nápravného zařízení pro zhruba 800 vězňů vznikla ve městě petice, kterou podepsalo přes sedm tisíc lidí.

„Nesouhlasíme.“ „Nechceme to tady.“ „Jsme proti samozřejmě, je to blízko sídliště, kdepak.“ „Já k tomu neřeknu nic jiného, než že mě to netěší, vězně tady zrovna nepotřebujeme.“ Takovými výroky obyvatelé na plán reagují.

Může to být i kvůli nedostatku informací, které město podle starosty Tábora Štěpána Pavlíka postrádalo. „Doposud to bylo obestřeno velkým tajemstvím, a čím méně o tom záměru lidé vědí, tím víc se to nafukuje do démonických rozměrů,“ říká.

Právě komunikace s místní samosprávou i obyvatelstvem je podle ministra spravedlnosti Jana Kněžínka zapotřebí všude, kde se podobné projekty, jako je výstavba věznice, zvažují.

„Kdekoliv budeme chtít vybudovat novou věznici, musíme začít komunikací s místní samosprávou. Nechci se v tuhle chvíli vyjadřovat ke konkrétní lokalitě, prvně se musíme začít bavit s místními a vysvětlovat, že nová věznice není nějaké nepřátelské prostředí, které se jim najednou ocitne v jejich regionu, ale naopak něco, z čeho mohou těžit. Mohou z toho těžit místní zaměstnavatelé, vězni často vykonávají práci pro obec, pomáhají uklízet veřejná prostranství a tak dále, jde jenom o to vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat,“ připomíná ministr.

V řadě firem pracují odsouzení vězni. Někteří se teprve učí základním návykům

Brněnská vazební věznice v Bohunicích

Začíná pracovní den, je před šestou hodinou ranní a muž jménem Radek nasedá do auta, které sváží dělníky do práce. Nic divného. Běžná situace pro mnoho z nás, ale Radek je na tom přece jen trochu jinak. Je totiž ve vězení, kde si odpykává trest za zanedbání povinné výživy.

Posun v komunikaci mezi vězeňskou službou a městem nastal při posledním jednání, na kterém se podle Štěpána Pavlíka hrálo s otevřenějšími kartami. „Tak to má vypadat, že se dostaneme k těm informacím, aby byla jasnější představa, co jsou plusy a mínusy záměru, a podle toho se bude vyvíjet situace,“ dodává.

Vězeňská služba má pro výstavbu nové věznice více lokalit, všechovské letiště je jednou z nich. „Všechov je jedním z vytipovaných míst k případné výstavbě nové věznice. V Jihočeském kraji je pouze jedna malá vazební věznice a chybí zde věznice pro výkon trestu, náš zájem o tuto lokalitu tedy trvá a v jednáních budeme pokračovat,“ uvádí mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

Vězeňská služba chce projekt představit zastupitelům i veřejnosti. Lidé by se podle starosty mohli k otázce výstavby nápravného zařízení vyjádřit i v místním referendu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související