Nájmy v městských bytech v Táboře už nebudou na dobu neurčitou. Má to vyřešit problém s neplatiči

23. říjen 2019 08:25

Nová pravidla pro přidělování městských bytů začínají platit v Táboře. Doposud lidé podepisovali s městem nájemní smlouvy na dobu neurčitou, teď to bude jenom na pět let s možností prodloužení. Jedním z důvodů změny je snaha vyřešit problém s neplatiči.

„Myslím si, že to je ideální řešení. Je to závazná smlouva s určitým omezením, takže nájemníci mají jasnou představu o tom, jaká doba je čeká, a zároveň je to zavazuje chovat se k tomu bydlení řádným způsobem, ale i řádně platit,“ hodnotí obyvatelka Pavla Janků, která se opakovaně hlásila do výběrového řízení na přidělení městského bytu.

Neplatiči v současnosti městu na nájemném dluží přes 20 milionů korun. Rychlejší a efektivnější řešení problému si od časově limitovaných smluv slibuje i Oldřich Semerák, jednatel společnosti Bytes, která v Táboře spravuje přes tři tisíce městských bytů.

„Předpokládáme, že to pomůže zlepšit platební morálku. Dosud byl proces vystěhovávání dlužníka z bytu poměrně náročný a zdlouhavý vzhledem k různým soudním procesům a podobným záležitostem, ale teď prostě uplyne smlouva a bude to mnohem rychlejší,“ vysvětluje.

„Nájemníci si musí uvědomit, že bydlení v bytě není povinnost toho města, ale je to pro toho nájemníka výsada, protože město mu poskytuje bydlení na určité úrovni a komerční bydlení je dnes mnohem dražší,“ dodává.

Čtěte také

Nové nájemní smlouvy neznamenají, že si nájemci po pěti letech budou muset hledat nové bydlení. „Pět let je pro nás taková pojistka, abychom viděli, jak nájemník platí, jak se chová v bytě, jestli dodržuje zásady společného bydlení,“ připomíná místostarostka Michaela Petrová.

Při prodlužování smluv po pěti letech město také může vzít v úvahu proměnu ekonomiky. „Umožní nám to pracovat s nájmy i o jiné procento, než je inflační,“ říká místostarostka.

Vystěhování nemusí čekat ani dlužníky, kteří se dostali do tíživé životní situace. V těchto případech prý bude město maximálně tolerantní. Dlužník ale musí komunikovat a dohodnout se na splátkovém kalendáři nebo jiném řešení.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související