Zámeček v Boršově nad Vltavou léta chátral. Noví majitelé ho přeměnili na byty a komunitní centrum

23. květen 2019 07:04

Do zámečku v Boršově nad Vltavou se vrací život. Památka v lokalitě Poříčí, jejíž historie sahá až do doby Karla IV., se v posledních desetiletích změnila v ruinu. Teď tu noví majitelé vybudovali byty a komunitní centrum pro místní obyvatele.

Lidé si mohli opravené prostory prohlédnout minulý týden při slavnostním otevření. Do nové životní etapy zámečku požehnal páter Václav Habart.

Jedním z nových majitelů objektu je Jan Vilánek. „Když jsme ho v roce 2015 objevili a všichni už ho měli v podstatě za nezachránitelný, přišla taková první jiskřička. Do toho manželka chtěla založit neziskovou organizaci, která by pomáhala lidem a vztahům, a najednou se to všechno propojilo. Dali jsme to dohromady a v podstatě to byla taková výzva zachránit zchátralou památku,“ vyprávěl.

Místním se teď na zámečku otevřelo komunitní centrum, které vede Jana Vilánková. „Je tady společenský sál, pak máme sál se sníženým stropem pro sezení na zemi, prostornou klubovnu na cvičení, tancování nebo tvoření a malou knihovnu,“ popsala.

Už se ozvali i první zájemci, kteří chtějí na zámečku cvičit. „Chceme to uchopit tak, že něco rozjedeme sami a pak necháme prostor pro lidi, kteří si tady chtějí zorganizovat něco svého,“ doplnila Jana Vilánková.

Na komunitní centrum získali majitelé dotaci z evropských fondů ve výši 19 milionů korun. V druhé části zámečku vybudovali z vlastních zdrojů třináct nájemních bytů.

Na zámeček se při slavnostním otevření přišla podívat například rodačka z Boršova Marie Metelková. „Já jsem tu naposled byla, když to byla ruina a všechno bylo zarostlé. Teď je to krásné, moc se mi to líbí,“ komentovala.

Zámku v Českém Rudolci se říká Malá Hluboká. O jeho záchranu se bojuje, ale pomalu

Zámek Český Rudolec

Zámku v Českém Rudolci na jihu Čech se přezdívá Malá Hluboká. Přestavěn byl totiž zhruba ve stejné době jako známý zámek v Hluboké nad Vltavou a navíc i ve stejném stylu tudorovské gotiky. Stejně jako se slavnějším sourozencem se ani se zámkem v Českém Rudolci dějiny 20. století nemazlily. Výsledkem bylo, že Malá Hluboká málem spadla.

Z nedalekých Homolí přijel František Vejskrab, který si pamatuje dobu, kdy zámeček využívalo zemědělské družstvo. „Já jsem tady v JZD pracoval dva měsíce před vojnou. Dlouho jsem tady nebyl, tak jsem se přišel podívat, jak to vypadá teď. Nádhera, ani to tu nepoznávám,“ řekl.

Obnovu zámečku podpořila i obec Boršov nad Vltavou. Upravila přilehlý park, který založil v roce 1850 tehdejší majitel zámečku Adalbert Lanna.

Podle starosty Jana Zemana budou práce ještě pokračovat. „V první fázi revitalizace obnovujeme dřeviny a terén. V další části bychom chtěli vytvořit jednoduchý cestní systém, vrátit na rybníček molo a také obnovit altánek, který tam býval,“ dodal.

Náklady na obnovu parku jsou přes tři miliony korun. Zhruba dvě třetiny výdajů pokryjí dotace.

Při slavnostním otevření Zámečku Poříčí si lidé mohli prohlédnout fotografie zachycující postup rekonstrukce
Spustit audio

Související