Zámku v Českém Rudolci se říká Malá Hluboká. O jeho záchranu se bojuje, ale pomalu

26. září 2016
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Zámku v Českém Rudolci na jihu Čech se přezdívá Malá Hluboká. Přestavěn byl totiž zhruba ve stejné době jako známý zámek v Hluboké nad Vltavou a navíc i ve stejném stylu tudorovské gotiky. Stejně jako se slavnějším sourozencem se ani se zámkem v Českém Rudolci dějiny 20. století nemazlily. Výsledkem bylo, že Malá Hluboká málem spadla.

Nyní je ale možné s opatrností říci, že zámek v Českém Rudolci možná v 21. století vstane z popela do své původní krásy.

První zmínka o českorudoleckém zámku pochází z roku 1353. Tehdy šlo o malou gotickou tvrz, obehnanou kolem dokola vodním příkopem. Během 17. století se opevněné venkovské sídlo přestavělo na pohodlný renesanční zámeček.

Největší rozkvět zažil zámek Český Rudolec za posledních majitelů, italsko-rakouského rodu von Picchioni. V roce 1860 totiž stavba vyhořela a její majitel Michael Angelo von Picchioni ji nechal přestavět do tehdy módní novogotické podoby. Jenže za necelé století bylo už všechno jinak.

Bývalá zámecká kaple

Nejprve za druhé světové války část rodiny prchla před nacisty do jižní Ameriky a zbývající příbuzní museli poskytnout zámecké prostory pro potřeby lazaretu pro prominentní důstojníky wehrmachtu. V krvavém chaosu na konci války byl zámek několikrát vykraden a o pár let později formálně znárodněn.

V roce 1963 byla sice chátrající budova, sloužící jako bydlení pro zaměstnance družstva, zapsána na seznam kulturních památek, to ale její úpadek bohužel nezastavilo. Historickou terminologií by se mohlo říct, že na konci 80. let 20. století let byl zámek uváděn jako pustý.

Chátrání pokračovalo i po pádu komunismu. Budova několikrát změnila majitele, točily se kolem ní právní spory. V poslední době vlastní památku akciová společnost Malá Hluboká a vypadá to, že se konečně blýská na lepší časy. Byla opravena věž, udělány nové stropy a zámek je možné v sezóně s průvodcem navštívit.

autor: Filip Černý
Spustit audio