Být v centru dění, nebo mít svůj klid? Vysokoškoláci řeší otázku ubytování

20. září 2018 10:16

Blížící se začátek nového akademického roku přináší studentům starost o bydlení. Někteří vysokoškoláci do Českých Budějovic dojíždějí třeba z Vysočiny nebo i z Moravy a musí tedy s předstihem řešit ubytování.

Využít mohou například nově zrekonstruovanou kolej K1 v kampusu Čtyři Dvory. Univerzita ji na rok uzavřela a opravila za bezmála 50 miliónů korun.

„Kolej K1 je zrekonstruovaná na takzvaný buňkový systém. Každá buňka se skládá buď ze tří jednolůžkových a jednoho dvoulůžkového, nebo pouze tří jednolůžkových pokojů,“ popisuje ředitel Kolejí a mez Jihočeské univerzity Ivan Hájek.

Každá buňka má vlastní nové sociální zařízení, sprchový kout, umyvadlo, oddělenou toaletu a také vlastní kuchyňskou linku pro přípravu jednoduchých jídel a chladničku s mrazákem.

Celková kapacita všech pěti kolejí Jihočeské univerzity je 2 100 lůžek. Ta už jsou z velké části obsazená. „Ne všichni studenti jsou naprosto dochvilní a přesní, v podstatě každý den se ozývá někdo, jestli ještě je možnost se ubytovat. My budeme samozřejmě velice rádi, pokud budeme mít plnou kapacitu, takže se snažíme vycházet všem vstříc,“ dodává Ivan Hájek.

Jihočeská univerzita zmodernizovala sportovní centrum, zázemí tu najde i Jihostroj

Jihočeská univerzita zahájila provoz ve zmodernizovaném sportovním centru

Sportovní centrum Jihočeské univerzity v českobudějovickém areálu Na Sádkách se velmi proměnilo. Po bezmála devítileté rekonstrukci nabízí hned několik specializovaných sportovišť.

Na koleji K3 bydlí například Veronika Zikmundová. Za jedno místo v dvojlůžkovém pokoji platí zhruba 2 500 korun. Právě finance jsou hlavním důvodem, proč si tento druh ubytování zvolila. „Také je výhoda, že mám blíž do školy a že je člověk v kolektivu. Sice vedle sebe má ten ruch, třeba když se pořádají nějaké party, ale zase je v centru dění,“ komentuje.

První rok studia na koleji bydlela i Markéta Vavrdová z Olomouce. Pak se ale přestěhovala a teď spolu s kamarády obývá třípokojový byt nedaleko centra města. Musela si připlatit zhruba 700 korun měsíčně.

„Chtěla jsem mít trochu větší komfort, potřebovala jsem svoji koupelnu a ten svůj klid. Také jsem se přestěhovala z toho důvodu, že na kolejích je často večer nepořádek, to je docela problém, když se chce člověk vyspat,“ vysvětluje.

Podle Ivana Hájka studenti často využívají i cenově dostupné byty na sídlištích Máj a Šumava, které s univerzitou těsně sousedí. Ty vyjdou zhruba o tři až čtyři tisíce korun měsíčně levněji než byty v centru města a jeho okolí.

Spustit audio

Související